El turisme tanca el juliol amb bons indicadors d’ocupació
El Punt. L’agost, el mes àlgid de la temporada, es manté amb excel·lents perspectives, si bé totalment condicionades pel comportament imprevisible de la pandèmia.
El sector turístic de les comarques gironines mai s’havia hagut d’enfrontar a una temporada tan imprevisible i volàtil com la d’aquest 2021. Amb un juliol que finalitza amb uns bons indicadors d’ocupació, si bé no com els que es preveien abans de la irrupció de la cinquena onada, i amb un agost que es presenta excel·lent, el comportament de la Covid-19 penja com una espasa de Dàmocles i fa difícil poder fer previsions. I pel que fa a l’agost, el període canicular de la temporada turística per excel·lència, ara per ara es preveu que l’ocupació es podria acostar al 100% en hostaleria, com ara a la Costa Brava Centre, i també en els sectors del lloguer d’apartaments i cases rurals.
Judit Lloberol, responsable de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre i responsable de l’Associació Cuina de l’Empordanet, explica que durant els caps de setmana de juliol s’ha arribat al 100%. Segons Lloberol, aquesta dada contrasta amb una certa davallada que s’ha notat entre setmana. També cal destacar la falta de turisme francès: “Al juliol és veritat que hem tingut cancel·lacions, però es compensaven amb noves reserves. També és cert que moltes han estat de darrera hora”, explica. Segons Lloberol, la primera quinzena d’agost es preveu una ocupació que podria superar el 90%.
Optimisme
A la ciutat de Girona, i segons Josep Carreras, president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, el juliol ha anat millor del que s’esperava. Les dades no són negatives i tot això dona peu a l’optimisme.
El sector de les cases rurals ha tingut un nivell d’ocupació del 60%. Si bé és inferior al de l’any passat, que es va enfilar fins al 80%, la realitat és que s’ha situat en valors prepandèmics, segons Ramon Corominas, president de l’Associació de Turisme Rural de Girona.
“Ens ha quedat una sensació agredolça. Hem millorat respecte al 2020, però els rebrots ens han afectat.” Aquesta era la valoració d’Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments de Girona. Segons Torrent, aquesta sensació és arran de les bones perspectives que hi havia abans de la irrupció de la cinquena onada, tot i que es mostra optimista pel que fa a l’agost. Les dades són millors a la Costa Brava nord que a la sud, ja que la sud depèn dels operadors turístics.
“Som davant un canvi de paradigma important”
La incertesa és, ara per ara, el dia a dia dels professionals de l’hostaleria i la restauració. Amb això, unanimitat total. Per Josep Carreras, és vital la col·laboració de la ciutadania davant una situació inèdita. “La irrupció de la cinquena onada no estava prevista i ens hem d’acostumar que res és segur.” Un canvi de paradigma que fa que molts clients ja no optin per reservar i prefereixin esperar fins al darrer moment. “A Girona, un lloc de pas i de cap de setmana, no hem tingut cancel·lacions perquè ja no hi havia reserves”, explica Carreras. Una tendència que també es nota a la Costa Brava. Aquesta temporada, com explica Esther Torrent, se salva amb la fidelitat del client del país, que compensa la falta de turisme internacional. La pandèmia també tensa els locals en funció de la seva tipologia: no és el mateix un restaurant o un bar amb una gran terrassa que sense. El client majoritàriament busca els espais lliures, i això, és clar, condiciona la facturació.
A tot això, és rellevant afegir-hi el component emocional que ha generat aquest insòlit moment històric: “La gent que ens visita, i és lògic, està estressada i vol sortir, necessita sortir.”