La Covid i el 'Glòria' marquen el mandat a la Diputació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Covid i el ‘Glòria’ marquen el mandat a la Diputació

  |   Novetats

El Punt. El president i el vicepresident sostenen que JxCat i ERC han governat els dos primers anys amb “entesa absoluta”. Insisteixen que els projectes s’han de consensuar.

El Glòria, primer, i tot seguit la pandèmia han marcat els dos primers anys de govern de JxCat i ERC a la Diputació de Girona. Així ho van reconèixer ahir el president i el vicepresident de l’organisme, Miquel Noguer (Junts) i Pau Presas (ERC), respectivament, durant l’acte de balanç de la meitat d’un mandat i un acord que, segons va destacar Noguer, continua “amb una entesa absoluta”. Fer front a aquests dos fenòmens, sigui a través d’ajuts als municipis o preparant-se per aspirar als fons europeus Next Generation, i pronunciar-se davant els nombrosos projectes d’energies renovables que apareixen a les comarques gironines són altres aspectes que han centrat aquesta primera meitat de la legislatura.

“Tot allò que vam preveure el 2019 s’ha vist estroncat o canviat”, deia ahir el president de la Diputació fent referència dels danys ocasionats pel Glòria, primer, i després, a totes les conseqüències de l’aparició de la Covid, encara vigent. Noguer destacava així, per exemple, els 11 milions d’euros que van injectar als consistoris gironins, corresponents al fons de liquidació local, que es van avançar per poder-los donar liquiditat, o les ajudes que van concedir per poder resoldre necessitats bàsiques dels consistoris, com ara la compra de mascaretes o els tests PCR en els mesos més complicats de la pandèmia.

Tant el president com el vicepresident van destacar també la “capacitat de transparència” de la Diputació de Girona i van remarcar que és una de les institucions reconegudes en aquest sentit. “Tenim el segell de la Universitat de Barcelona que així ho acredita. Volem posar-ho de manifest perquè creiem que és important”, va dir Presas.

Tot i el Glòria i la pandèmia, Presas va assenyalar que “no s’han deixat de complir objectius” i que fins i tot s’han accelerat alguns projectes. Així, Presas va enumerar la feina feta en els nou eixos del pla de mandat, i va fer un esment especial de l’aposta de la Diputació per aspirar als fons europeus Next Generation, que va dir que són una “oportunitat per transformar” la demarcació, i més concretament, amb projectes de digitalització del món local i de sostenibilitat ambiental. Segons Presas, la Diputació està ara en fase de configuració de diversos projectes que puguin aspirar als fons, en espera que el govern espanyol obri les línies per aspirar-hi.

Pel que fa a l’allau de projectes d’energies renovables que es presenten al territori gironí i que han aixecat l’alerta entre nombrosos municipis, Noguer va reiterar que són “conscients que d’energia neta en fa falta” però que “no pot ser que es decideixi des d’un despatx com i de quina manera es posen parcs eòlics, terrestres o marins, sense tenir en compte el consens del territori”. En aquest sentit, va afegir: “Probablement s’hauran de replantejar diferents projectes.”

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va insistir ahir que la candidatura de la Costa Brava com a reserva de la biosfera de la Unesco era una “aposta claríssima” i que, malgrat haver estat rebutjada pel comitè espanyol de la Unesco a finals de l’any passat, s’hi continuarà treballant. “No defallirem”, va dir Noguer en referència a la Diputació però també als ajuntaments. “Continuarem treballant amb la Unesco per explicar les bonances” de la candidatura, hi va afegir. I va concloure: “ No ens rendirem.”