La inversió estrangera a Catalunya cau un 32% durant el primer trimestre
Diari de Girona. La xifra absoluta arriba als 436,1 milions d’euros de gener a març d’aquest any, i és la més baixa en el mateix període des del 2018.
La inversió estrangera a Catalunya va sumar 463,1 milions d’euros el primer trimestre de l’any, xifra que representa un descens del 32,7% en relació amb el mateix període del 2020, segons dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Si es compara amb el trimestre immediatament anterior, el descens accentua fins al 63,1% després que entre octubre i desembre de l’any passat la inversió estrangera fos de 1.257 milions d’euros. Respecte a l’última dècada, la inversió estrangera en aquest primer trimestre d’aquest any, coincidint amb un dels períodes més delicats per la pandèmia, és la més baixa en el mateix període del 2018 (396,5 milions d’euros) i del mateix període del 2014 (267 milions) i del 2012 (300,6 milions).
Per sectors, el que ha concentrat més inversió es troba en la categoria de consultoria, programació i altres activitats relacionades, amb 233,9 milions d’euros; el comerç majorista, exceptuant els vehicles de motor, amb 52,7 milions d’euros; en el de la indústria de l’alimentació, amb 39,5 milions d’euros; en el de fabricació de maquinària, amb 32,9 milions d’euros; la fabricació de productes de cautxú i plàstic, amb 21,4 milions d’euros, entre d’altres.
Al conjunt de l’Estat, el total d’inversió estrangera ha sumat 3.056, milions d’euros, dels quals més de la meitat a la comunitat de Madrid, on hi ha la gran majoria de seus socials de les empreses a l’Estat. Concretament, s’hi han destinat 1.887 milions d’euros, un 21% menys; seguit de Catalunya, amb 463,1 milions d’euros; Andalusia, amb 308,2 milions d’euros i el País Valencià, amb 194,9 milions d’euros.
Retorn a les dades pre-COVID
Fonts del Departament d’Empresa i Treball van assenyalar a l’ACN que les dades d’exportacions estrangeres cal valorar-les en «períodes més amplis de temps» perquè a curt termini pateixen una alta volatilitat. Així mateix, van comentar que el ministeri computa les dades territorials en funció d’on es troba la de social i sense tenir en compte on es produeix la inversió productiva.
Amb tot, les mateixes fonts confien que en els propers trimestres es torni a les dades pròpies dels trimestres anteriors a la pandèmia. En aquest sentit, van recordar que encara es deixen sentir els efectes de la COVID.