Tancant la programació de les festes majors
El Punt. Ajuntaments i comissions de festes es preparen per adaptar les celebracions a l’autorització del Procicat. La majoria amplien format i recuperen actes.
S’acosta la revetlla de Sant Joan i l’inici de l’estiu i, per tant, s’omple a vessar el calendari de festes majors de les comarques gironines. Les comissions organitzadores i els ajuntaments ja es feien a la idea que la pandèmia anava remetent, però l’evolució de la Covid ha estat prou irregular i les mesures del Procicat, prou canviants per dubtar, no tant sobre si s’autoritzarien, però sí, en canvi, sobre el format de les diverses celebracions. Dilluns s’aixecava la prohibició de celebrar festes majors, revetlles i altres festes populars i, per tant, es començava a aclarir el panorama.
La majoria d’alcaldesses i alcaldes i de representants de comissions de festes d’arreu del territori consultats per aquest diari coincideixen a afirmar que l’anunci del Procicat no els ha agafat per sorpresa. Només dubtaven del moment en què es produiria. Arribats a aquest punt, asseguren que ja estaven treballant en diferents escenaris i que, per tant, ara ja han posat fil a l’agulla per poder tancar les programacions i contractacions i, en alguns casos, per fer incorporacions de nous actes i activitats.
Ho deixen per al 2022
Tot i el panorama general, hi ha festes que no se celebraran, com és el cas d’alguns barris de Girona. El president de l’Associació de Veïns de Germans Sàbat, Jordi Rosales, afirma que van descartar la festa (de l’11 al 13 de juny) des de fa temps. “Una festa de barri es prepara des de principis d’any. Nosaltres fem un llibre amb anuncis, i en una setmana és impossible fer-ho”, conclou. A Fontajau, tenen més temps per fer la revetlla de Sant Joan, que cau al bell mig de la festa del barri. Però el president de l’associació de veïns, Joan Serra, és rotund: “Seria molt descafeïnada”, diu.
Diversos escenaris
Molts altres ajuntaments i comissions de festes han conviscut amb la incertesa i han anat treballant en diversos escenaris. És el cas de Quart (14 de juliol). “Tenir el semàfor verd ens permet fer més activitats”, assenyala la regidoria de Festes, Vanessa Larramendy. Així, hi incorporen una obra de teatre, una competició de futbolí entre famílies i un partit de futbol 3. L’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, explica que aquest any (16-19 de juliol) repetiran un format similar al de l’edició passada, però amb alguns canvis i novetats seguint les noves mesures vigents. “Ja fa setmanes que s’hi està treballant. Aviat farem públic el programa”, indica.
A Olot, el regidor de Festes, Agustí Arbós, afirma que no tenen un model de Festes del Tura tancat i diu que estan preparats per adaptar el format a les mesures del Procicat, que, recorda, són canviants.
Recuperar tradicions
Algunes de les festes majors emblemàtiques es recuperen aquest any. És el cas de Salt (25 de juliol), on aquests dies ja estan tancant el concurs del cartell i estan treballant en la programació. L’Ajuntament avança que, a diferència de l’any passat, ja queda clar que sí que hi haurà festa major aquest estiu, però també tenen clar que encara no serà com les que es feien abans de la pandèmia i continuen pendents dels aclariments del Procicat.
A Banyoles, treballen en la recuperació de la festa major de Sant Martirià, a l’octubre. L’any passat només es va poder fer algun acte virtual i algun espectacle en format rua, com el de Quim Masferrer, per tal d’evitar aglomeracions. Pel que fa a la segona festa major, la de la Mare de Déu d’Agost, la nova normativa de la Generalitat modifica poc el que ja estava previst i s’ajusta força a la programació de l’any passat.
A Amer, l’Ajuntament està en espera de saber què dictamina el Procicat amb relació a les ballades de sardanes per decidir si es fa o no la tradicional Sardana de l’Alcalde i la cercavila prèvia. Aquesta activitat, que és l’únic acte institucional de la festa major, no es va celebrar el 2020. L’alcaldessa, Rosa Maria Vila, remarca que l’any passat van mantenir la festa major i que així ho faran aquest any. Explica que l’organització va a càrrec de la comissió de festes i que aquest ens decidirà si s’amplia el format i com s’adapta a les mesures vigent del Procicat.
A Palamós (23 de juny), s’ha recuperat la tradicional fira d’atraccions, però no els focs d’artifici, els grans damnificats. La principal novetat ha estat la creació de l’Espai Festa, que estarà situat a la plaça de Josep Sarquella. Lloret de Mar (17 de juliol) recupera la festa més tradicional, però s’hi preveuen canvis: el ball de plaça serà de tres dies, ja que hi han de ballar també les obreres de l’any passat. També hi haurà sardanes, el Clon Festival, cinema a la fresca i concert líric. Amb tot, encara s’està acabant el programa. A Blanes, la festa començarà el 22 de juny, amb la recuperació del centenari de l’Aplec de l’Amor, en cas que se celebri finalment. Amb el programa tancat, encara no saben on s’ubicaran els actes, en espera del que dicti el Procicat.
Pendents dels canvis
En diversos municipis, les respectives comissions de festes i els ajuntaments estan analitzant la nova situació arran de la decisió del Procicat. Així, a Palafrugell (del 12 al 21 de juliol), la idea és, ara per ara, mantenir els concerts amb les mateixes mesures de l’any passat. Amb tot, es donaran els diplomes al mèrit ciutadà a tres empreses centenàries. A Roses, acostumats a esperar instruccions del Procicat, asseguren que s’hi posen d’aquí a quatre dies. La festa major és per Santa Maria, el 15 d’agost. “Estem mirant què es pot fer. Tenim dos mesos de marge”, assenyala el futur alcalde, el republicà Joan Plana. No hi ha, de moment, grans decisions preses.
A Llambilles, l’alcalde, Josep Maria Vidal, afirma que els ha agafat “amb el peu canviat a mitges”, però que han tingut “temps de reacció”. Tot i que recorda que no serà una festa major com les d’abans, faran el que tenien previst fer l’any passat, un sopar popular amb bombolles de convivència, que ara inclourà un concert, però sense ball. Això no obstant, estan acabant de perfilar si hi incorporen també un concert divendres i una obra de teatre.
A la Vall d’en Bas, l’alcalde, Lluís Amat, reconeix que l’anunci del Procicat els ha agafat també una mica per sorpresa, tot i que remarca que cada poble del seu municipi té una comissió de festes i que l’Ajuntament hi manté reunions de coordinació. Amat diu que avançaran la reunió amb totes les comissions per acordar què fan i com ho fan. Recorda que les festes majors es poden celebrar, però amb certes restriccions.
I a Porqueres, el seu homòleg, Francesc Castañer, diu que, tot i haver celebrat la festa major el tercer diumenge de maig, ara estan a l’expectativa per saber com han d’acabar d’organitzar les festes dels pobles que inclou el municipi. Així, per exemple, assegura que suspendran l’àpat popular a Sant Joan de les Pedreres, i estudien com poden organitzar l’espai lliure a Sant Llop de Miànigues i el format de les Gales de Mata.
Com és habitual
Finalment, hi ha un conjunt de municipis gironins que, ja l’any passat, van mantenir la seva festa major amb un format molt similar a l’habitual. A Castelló d’Empúries, l’alcalde de la població, Salvi Güell, afirma que des de fa dies es treballava amb la idea que com a mínim es faria el mateix que l’any passat i, per tant, estan a punt. Amb la mirada posada en el 10 d’agost, Castelló ja treballa per acostar-se a la normalitat festiva i poder celebrar Sant Llorenç amb seny i disbauxa. “Amb les festes del Carme a tocar, anirem assajant el que ens vindrà”, assegura.
L’Escala –Santa Màxima, el dia 2 de setembre– té més temps. L’alcalde, Víctor Puga, considera que la festa d’aquest any serà, amb matisos, força semblant a la de fa dos anys. “Una cosa que segur que descartarem són els focs artificials. Es tracta d’un acte que ens comporta molta aglomeració de gent i que hem d’evitar”, assenyala.
A les Planes d’Hostoles, el regidor de Comunicació i membre de la comissió de festes, Marc Puig, explica que el canvi de normativa no els ha agafat desprevinguts. Remarca, però, que per adaptar-se a la normativa hauran de repartir els actes (25 de juliol) entre la plaça Nova i la zona poliesportiva.
A Anglès, l’alcaldessa, Àstrid Desset, afirma que no tenen previst cap canvi dràstic a les Gales (principis de desembre) i que, de fet, ja tenen tots els grups contractats. Aquest any, el format ja és gairebé l’habitual, amb mesures de prevenció. A Santa Coloma de Farners, el regidor de Festes, Emilià González, considera que no ha canviat gaire res. I en la mateixa línia, a Maçanet de la Selva, l’alcaldessa, Natàlia Figueras, afirma que hi haurà festa major (10 d’agost), millor que l’any passat.
A Camprodon (finals de juny), així com a Sant Joan de les Abadesses (principis de setembre), mantenen la programació prevista, adaptada a les noves mesures. (Informació elaborada per G. Busquets, J. Trillas, J. Puntí, E. Carrera, J. Ferrer i J. Casas).