Fomentar el turisme amb arquitectura i gastronomia
Diari de Girona. El xef Quim Casellas i l’arquitecta Anna Sabrià defensen en una conferència a la UdG la necessitat d’unir cuiners i arquitectes per fidelitzar els clients.
La càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona va celebrar recentment una ponència sobre gastronomia i arquitectura que van protagonitzar el xef Joaquim Casellas i l’arquitecta Anna Sabrià.
Ambdós van tractar temes com el treball conjunt entre arquitectes i cuiners, i defensen que l’experiència gastronòmica va més enllà dels plats, i que invertir en reformes ajuda a fidelitzar el client. Els dos protagonistes van coincidir en «l’experiència gratificant de treballar junts» quan fa cinc anys l’arquitecta palafrugellenca va dissenyar les reformes de la nova cuina del Casamar, amb una estrella Michelin i des d’aquesta setmana també amb un sol de la Guia Repsol.
Casellas, que és xef del restaurant Casamar d’una estrella Michelin de Llafranc, va explicar que «vaig dibuixar un esbós del meu somni, però perquè hi cabés tot el que volia, havíem de tocar l’estructura, falcar l’hotel».
Per la seva banda, Sabrià va indicar que «en Quim es va deixar assessorar, no va ser inamovible», i va subratllar que «la relació va ser molt positiva, van ser uns mesos molt intensos, tothom es va posar les piles i l’objectiu era fer una cuina maca que tingués funcionalitat i ordre, una màquina perfecta».
Es va passar d’una cuina tancada al públic a ser oberta: «El circuit d’una cuina de restaurant –afegeix Sabrià- no té res a veure amb el d’una domèstica. En Quim volia veure a tothom, des del cuiner a l’encarregat de rentar els plats. Ell havia d’estar a l’espai central, al cor de la cuina, amb una illa central de 360º». Segons Casellas, «ara amb l’obertura de la cuina es facilita la comunicació entre cuiner i els comensals.
La cuina del Casamar va ser finalista als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona.