El Dalí més íntim s’explicarà a la seva casa natal de Figueres
El Punt. L’Ajuntament posa a licitació la redacció i direcció del projecte museogràfic que s’ubicarà a l’edifici. S’aposta per abordar la figura del pintor des d’un nou punt de vista respecte a l’oferta existent.
“Donar a conèixer una proposta complementària, diferent i enriquidora de les diverses dimensions de la personalitat de Salvador Dalí, i despertar l’atenció i la curiositat d’un públic, no necessàriament expert en art, atret pel nom de l’artista i per la seva fama internacional.”
Aquesta és l’aposta de la proposta museogràfica que l’Ajuntament de Figueres vol ubicar a la casa natal del pintor. El guió i les pautes d’aquest relat han estat definits en un avantprojecte redactat pel Museu de l’Empordà –la casa natal es planteja com una subseu del museu–, i s’ha incorporat en la documentació per a la redacció i direcció del projecte museogràfic que l’Ajuntament ha posat ara a licitació.
Quatre pisos i espais
El matrimoni Dalí-Domènech va viure a l’entresol d’aquest edifici, situat al carrer Monturiol, número 6, del 1900 al 1912, i allà van néixer els fills. Tal com recull l’avantprojecte, tot el conjunt de l’immoble anirà dedicat a la divulgació de “les mil cares de Salvador Dalí”.
A la planta baixa –on s’ubicava l’antiga notaria del pare del pintor–, a més de les instal·lacions d’atenció al públic i d’una part de botiga, es preveu situar un primer espai expositiu que contextualitzarà els primers anys de la vida de Salvador Dalí a Figueres a principis del segle XX. En aquest apartat s’incorporaran referències a la vida social, cultural i intel·lectual de la ciutat de Figueres d’aquella època. El segon espai de l’edifici, l’entresol, s’endinsarà en un retrat de Dalí des del vessant més íntim; s’hi evocarà l’entorn familiar del pintor, els seus primers anys d’educació i les influències que incorporarà, a partir de les quals es desenvoluparà la seva creativitat.
La planta primera contraposarà el Dalí íntim i familiar amb el Dalí públic, més “histriònic i exhibicionista”. S’hi explicarà com l’artista crea i gestiona la seva marca d’abast mundial, així com les seves actuacions teatralitzades, les seves obsessions i els seus jocs.
La segona planta estarà dedicada a “Dalí, l’empordanès”, amb un recorregut pels espais i escenaris de l’Empordà que es convertiran en paisatges dalinians a través de l’obra de l’artista. En aquesta planta també es preveu una sala d’exposicions temporals i un espai polivalent.
Noves tecnologies
Finalment, a l’últim pis o sotacoberta s’ubicaria l’espai de cafeteria a disposició dels visitants. Entre les pautes que l’avantprojecte defineix per al conjunt d’aquesta articulació museogràfica, es descarta una ambientació d’època i s’aposta per noves tecnologies que permetin “una experiència immersiva en l’univers de Salvador Dalí”.
Per a visitants i figuerencs
Amb aquesta proposta, l’Ajuntament de Figueres aposta per oferir una visita complementària a la del teatre museu des d’una estratègia de creació de sinergies amb la Fundació Gala-Salvador Dalí que permetria allargar l’estada a la ciutat i incrementar l’interès pel conjunt d’espais Dalí a l’Empordà. Va dirigida a turistes i visitants, però també pretén “recuperar la vinculació amb els residents creant una estratègia específica per acostar Dalí als figuerencs i empordanesos” i obrint-se a actes i exposicions temporals per a entitats i serveis educatius.
Segona fase d’obres, en tramitació
En paral·lel a la licitació prèvia del projecte museogràfic, continuen en marxa les obres d’habilitació de l’interior de l’edifici. Alfons Martínez, regidor de Cultura, explica que s’està acabant l’execució de la primera fase i se n’està tramitant la segona. En conjunt, aquestes obres sumen un pressupost de més de 2,5 milions d’euros, un import que es beneficiarà de subvencions europees (Feder). Els terminis previstos inicialment per a les obres i la tramitació s’han hagut d’allargar per les restriccions que ha anat imposant la pandèmia. Martínez hi afegeix que s’està preparant també la contractació de dos tècnics (per una durada determinada, possiblement de tres anys), que hauran de dur a terme tota aquesta tramitació.