Pimec reclama 4.500 milions d'ajuts directes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Pla mitjà de Josep González i Antoni Cañete a l'Assemblea General de PIMEC. Imatge del 15 de juliol de 2020. (Horitzontal) 4640#Agencia ACN

Pimec reclama 4.500 milions d’ajuts directes

  |   Novetats

El Punt. Farà “activisme empresarial” amb cartells als establiments per explicar l’afectació laboral i les pèrdues de cada sector.

La patronal Pimec va reiterar ahir la demanda d’ajudes públiques directes als sectors més afectats per les restriccions a què obliga la pandèmia i va xifrar les necessitats de les pimes i autònoms en 4.500 milions mensuals, que les administracions haurien de repartir a les empreses amb un import únic per cada lloc de treball en risc. Així ho va expressar ahir en una roda de premsa Josep González, president de l’organització de petites i mitjanes empreses, que va mostrar la preocupació per la “clara pèrdua de teixit productiu” i va insistir en la necessitat de “mesures urgents, generoses, coordinades i sostingudes”, perquè, es va exclamar, “la tercera onada ha posat al límit la supervivència de les empreses”.

Durant la trobada telemàtica, en la qual eren presents nombrosos representants de gremis i associacions sectorials, González va estimar que en total estan en joc els llocs de treball de més de 774.000 treballadors a Catalunya en un conjunt de companyies (autònoms, pimes…) que deixen d’ingressar cada dia uns 183 milions d’euros. “Creiem que cal buscar l’equilibri entre salut i economia, perquè aquest és possible”, va dir González.

Per la seva banda, Antoni Cañete, secretari general de la patronal, va anunciar que la Pimec vol donar a conèixer la situació “dramàtica” dels diferents sectors i que, “ja que no es pot sortir al carrer”, per “agilitzar la generositat” de les diferents administracions, començant per l’estatal, però incloent-hi també la Generalitat i els ajuntaments, farà una campanya de denúncia a través de cartells que cada establiment amb les dades del sector respectiu. Així, aquest “activisme empresarial”, en paraules de Cañete, es podrà comprovar en restaurants, bars, gimnasos, centres culturals i altres comerços i petites empreses, com a “mobilització” en contra de l’amenaça dels tancaments “parcials o totals”.

Dades per activitats

Diferents representants de fins a 65 associacions, gremis i federacions van aportar dades sobre la situació de cada àmbit. Així, per exemple, Àlex Goñi, president de Pimec Comerç, va indicar que els negocis que representa donen feina a 300.000 treballadors, amb una afectació diària de pèrdua d’ingressos de prop de 87 milions d’euros. Goñi es va lamentar de “l’estigma” que ha recaigut sobre el seu sector, que a més s’ha vist molt perjudicat per les limitacions perimetrals, d’horaris i d’aforament, entre altres. Al seu torn, per part de la sectorial de la restauració, Daniel Brasé va indicar que aquesta activitat ocupa més de 210.000 treballadors i deixa de facturar més de 46 milions diaris; Esteve Guerra, membre de Pimec Turisme, va recordar que el sector de l’allotjament dona feina a 50.000 treballadors i deixa d’ingressar 21,4 milions diàriament, i pel sector de l’esport, Josep M. Monti va reportar una pèrdua d’ingressos de 7,3 milions en un sector que dona feina a 30.600 treballadors. Coincidint amb el dia en què el govern va activar la nova línia d’ajudes de 15 milions per al comerç, els responsables de Pimec van retreure que aquests ajuts són insuficients i tardans, i que, en molts casos, són “simbòlics”.

Encara en el marc de les accions de les patronals per rescatar companyies, ahir també es va conèixer que Reempresa, el mercat de compravenda de pimes fundada el 2011 per la patronal vallesana Cecot i Autoocupació i que posa en contacte persones que volen vendre una empresa amb emprenedors disposats a agafar-ne el relleu, ha aconseguit salvar del tancament 3.000 pimes catalanes. Només durant el 2020, tot i la pandèmia, el Centre de Reempresa de Catalunya va evitar la clausura de més de 330 negocis.