Funcas retalla dràsticament la previsió de creixement del PIB fins al 4,8% el 2021 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Funcas retalla dràsticament la previsió de creixement del PIB fins al 4,8% el 2021

  |   Novetats

Diari de Girona. Ambdues xifres es troben «molt per sota de les expectatives». El panell de Funcas, que recull les estimacions de 20 serveis d’anàlisis, retalla dràsticament la previsió de creixement d’Espanya per enguany, fins al 4,8%, 1,4 punts menys de l’estimat fa dos mesos. Des de la publicació de l’anterior panell, al setembre, l’Institut Nacional d’Estadística «ha revisat fortament a la baixa la xifra de creixement del PIB del segon trimestre, des d’un 2,8% inicial fins a un 1,1%». També va publicar el resultat del tercer trimestre, que va situar de manera provisional en un 2%. «Tots dos resultats estan molt per sota de les expectatives, que anticipaven que Espanya seria un dels principals motors del creixement de la UE», recorda aquesta entitat. Tot això coincideix amb la rebaixa de previsions duta a terme també per la Comissió Europea, fins al 4,6%, enfront del 6,5% per a enguany i el 7% que preveu el Govern.

A això s’hi uneix un quart trimestre, amb el període de consum del Black Friday i Nadal, que estarà marcat per l’augment de la inflació i la continuació de les dificultats de subministrament. La previsió mitjana dels serveis d’estudis que recull els panells d’un creixement d’entorn del 2% en el quart trimestre. Per al 2022, la previsió s’ha rebaixat des del 6,1% fins al 5,7%.

Es preveu un perfil de creixement trimestral amb taxes situades entorn de l’1%, segons les estimacions dels diferents serveis d’estudis. «En general, aquestes previsions han estat realitzades sota la premissa que els elevats preus energètics i de les matèries primeres es mantindran fins a la primavera, i posteriorment descendiran». Respecte a les quantitats que s’executaran l’any pròxim dels fons de recuperació europeus, la hipòtesi de la qual parteixen la majoria dels panelistes situa la xifra entorn dels 20.000 milions.

A l’octubre la taxa d’inflació general es va elevar fins al 5,4%, impulsada per tres factors: l’encariment dels productes energètics –electricitat, gas i combustibles-, el retorn cap a nivells prepandèmia dels preus de determinats serveis que l’any passat van patir importants baixades a conseqüència de la crisi –paquets turístics internacionals, hotels-, i un cert trasllat dels majors costos de producció i de l’escassetat de components cap a alguns productes alimentosos i béns de consum. En aquest panell les previsions d’inflació han tornat a elevar-se fins a una taxa mitjana anual del 2,9% enguany i del 2,4% l’any pròxim, cinc i vuit dècimes percentuals més, respectivament, que en l’anterior. Les previsions per a la taxa subjacent, la que exclou els elements més volàtils com els preus energètics i els dels aliments no elaborats; també s’han elevat, fins al 0,8% i l’1,4% pel 2021 i 2022 respectivament.