Vacances més curtes al Pirineu després de dos anys de rècord
La Vanguardia. Els turistes redueixen les estades i gasten menys als establiments.
Estades més curtes i menys alegria a l’hora de gastar al Pirineu aquests dies. En espera de les dades d’ocupació de l’agost, els gremis turístics coincideixen que és un bon estiu, tot i que no comparable amb els dos últims, ja que després de la pandèmia i pel temor de possibles restriccions en vols i creuers els establiments de muntanya es van omplir amb molta antelació i van arribar a tenir llista d’espera.
L’oficina de Turisme de la Vall de Boí, a Barruera, ha rebut 3.355 visitants entre l’1 i el 21 d’agost, una xifra semblant a la de l’any passat però molt per sota dels 4.962 turistes del 2.021. Les seves estadístiques reflecteixen que les vacances s’escurcen. La majoria d’ estades són de tres o quatre dies.
El sector registra un fre pel que fa al consum, però les visites a Aigüestortes es mantenen
El Forn de Llesp és un petit establiment a peu de carretera amb les parets plenes de retalls de diari i postals i que ofereix menjars casolans. Fornera i periodista, la seva propietària, Núria Castells, coincideix amb l’oficina de turisme en què hi ha menys gent que altres anys i apunta que els turistes gasten menys. “He tingut clients que passen un dia a l’Alta Ribagorça i després van al Pirineu aragonès, la tendència és no quedar-se només en un lloc”, explica. “La temporada se salva també per les segones residències, els seus propietaris hi passen més dies i deixen diners en comerços i restaurants”, afegeix Castells.
Per la seva banda, el vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, està convençut que és un estiu “molt bo”. “Ara bé –afegeix– si ho comparem amb els dos millors de la història és inferior, la gent està en creuers i volant a l’estranger, és normal”. Sobre la despesa, Serrano considera que els beneficis en el sector seran lleugerament més baixos perquè hi haurà menys gent i perquè els costos s’han incrementat, de manera que, encara que el client gasti el mateix, no queden tants diners a la caixa.
El president de la Federació d’Hosteleria de Lleida, Josep Castellarnau, també propietari del restaurant i hotel Castellarnau d’Escaló, està convençut que per al sector ha estat molt bo el mes de juliol. “I a l’agost les dues primeres setmanes hem tingut una ocupació superior a un 85%, però sí que veiem que el client consumeix menys, algunes famílies no fan els dos àpats als restaurants”, constata.
La previsió del turisme rural és tancar el mes també amb una ocupació d’un 85%. “Es nota que tot va més lent que els últims anys”, reconeix la presidenta de la Federació de Cases Rurals de Lleida, Núria Ferrando. “Altres anys les reserves entraven molt aviat i aquest any no”, diu. La seva casa rural és a Estac, a prop de Sort. Com passa en altres establiments, les estades s’han reduït respecte als dos anys anteriors. “Abans les cases es llogaven per setmanes i ara per menys dies, però si me la demanen per a tres nits, benvinguts, també”, afirma Ferrando.
“Crec –remarca– que la pujada de les hipoteques i del cistell de la compra ha reduït la disponibilitat per gastar de vacances. Ella treballa a la formatgeria de la seva germana a Surp, “venem bé, però menys que altres anys, és un indicatiu del turisme del territori. La gent no està gaire animada, la despesa a l’allotjament s’ha de fer, però en altres coses s’estalvia”, apunta.
Tot i que la sensació de l’hostaleria és que hi ha menys gent, el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un dels espais més visitats del Pirineu, ha rebut més entrades aquest estiu que el passat. Al juliol ha registrat 45.870 visites, una xifra lleugerament superior a les 45.624 del juliol de l’any passat i lleugerament més baixa que la del 2021, quan la pandèmia va fer que moltes famílies apostessin pel turisme de proximitat i van arribar al parc 46.336 persones.
El cap de la unitat d’ús públic del parc, Xavi Llimiñana, assegura que encara que hi hagi la percepció que hi ha menys gent, a Aigüestortes hi han arribat les mateixes: “Vam tenir un gran boom el 2021 després de la pandèmia, cosa que va comportar força problemes d’accés i de saturació en aparcaments, ara no hi ha aquella sensació de col·lapse”.