Una ordenança a Girona multarà a qui gasti més aigua del compte | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Una ordenança a Girona multarà a qui gasti més aigua del compte

  |   Novetats

Diari de Girona. L’Ajuntament farà un seguiment mensual als grans consumidors i se centrarà en els trenta primers que sobrepassen els 5.000 metres cúbics anuals per demanar-los que estalviïn.

Girona tindrà una ordenança per sancionar aquells qui gastin més aigua del compte i farà un seguiment mensual als grans consumidors. El regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, va explicar ahir que la nova ordenança, que s’està redactant, partirà d’allò que ja recollia el Pla de Sequera aprovat durant l’anterior mandat (on el ventall de multes es fixava entre els 125 i els 3.000 euros). «Allò que volem és transaccionar aquests documents; ho estem treballant, amb l’objectiu que la nova ordenança també millori aspectes de caràcter més tècnic», va avançar Cot.

En paral·lel, l’Ajuntament de Girona també treballa per conscienciar els grans consumidors de la necessitat d’estalviar aigua. A finals de l’any passat, el consistori ja els va enviar una carta però el que vol ara és fer-ne «un seguiment més detallat», va precisar el regidor. Per això, l’Ajuntament ha elaborat un llistat de tots aquells qui consumeixen més de 5.000 metres cúbics d’aigua anuals. La relació, segons ha explicat el regidor d’Acció Climàtica, inclou tant centres sanitaris com indústries, empreses i establiments de la ciutat. El consistori agafarà ara els 30 primers de la llista i els vigilarà de prop mes a mes. «És veritat que ja s’han preocupat des del primer dia, però el que volem fer ara és assessorar-los perquè compleixin les mesures actuals i pressionar-los una mica», va concretar Sergi Cot.

Fase 1 de l’emergència

Girona va celebrar aquest divendres la segona reunió del comitè municipal de sequera, coincidint amb l’entrada a la fase 1 de l’emergència. El regidor d’Acció Climàtica va explicar que, més enllà de les restriccions dictades pel Govern, durant la trobada també s’han analitzat els propers passos que farà l’ajuntament davant la situació «preocupant» de manca de pluges persistent.

D’entrada, Sergi Cot va explicar que allò que es vol és activar «al més aviat possible» els dos nous pous del Sitjar, que han de permetre pal·liar la manca d’aigua. Tot i que no va posar data, el regidor ha avançat que entraran en servei «les properes setmanes», quan se n’acabi l’electrificació. Precisament, aquest dilluns el ple de Girona va autoritzar l’empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter SA (CATSA) a demanar un crèdit per afrontar l’obra.

La ciutadania, conscient

El regidor d’Acció Climàtica també va voler agrair l’esforç que ha fet la ciutadania per reduir el consum d’aigua al llarg d’aquests mesos. I que ha permès que, amb l’entrada a la fase 1 de l’emergència per sequera, la ciutat se situï per sota del topall dels 200 litres per habitant i dia que fixa l’ACA.

En concret, segons les últimes dades, a l’octubre Girona va consumir 205 litres per habitant i dia. Una xifra que al novembre ja es va reduir fins als 190 i que va tancar el desembre amb 180 litres per habitant i dia. «Celebrem que la gent hagi pres consciència i felicitem la ciutadania pel seu comportament; sobretot, tenint en compte que la sequera avança molt ràpidament i, malauradament, de manera crítica», va concloure Sergi Cot.

Mesures a Salt

Per altra banda, l’Ajuntament de Salt tancarà la meitat de les dutxes dels equipaments esportius municipals i instal·larà brides per reduir el temps de consum d’aigua. A més, es limitarà la pressió a les que quedin obertes per afavorir l’estalvi. Tal com preveu el decret de sequera, també es prohibeix regar els camps de futbol municipal i només es deixa nou fonts obertes a tot el municipi. L’objectiu és estalviar el màxim d’aigua possible i alhora garantir-ne l’accés a la ciutadania vulnerable. Les fonts que quedaran obertes estan distribuïdes en diferents punts de la ciutat, per tal que els veïns de cada barri puguin tenir un punt a prop.

En l’àmbit municipal, ja es va iniciar fa unes setmanes un control de consum d’equipaments per detectar anomalies en la despesa d’aigua. També s’apliquen millores en els sistemes de doble càrrega de vàters i altres elements que en limitin el consum. Igual que a Girona, a Salt es preveuen sancions des d’entre 125 i 3.000 euros.

Mesures a la UdG

Per últim, la Universitat de Girona també ha establert una sèrie de mesures. Entre d’altres, es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, excepte per garantir la supervivència de l’arbrat i jardins, sempre que es faci amb aigua no potable. Per altra banda, les dutxes del Servei d’Esports no es podran utilitzar, així com tampoc es podran regar els camps esportius.