Un recorregut sonor per explicar l'impacte del turisme al Barri Vell | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Un recorregut sonor per explicar l’impacte del turisme al Barri Vell

  |   Novetats

Diari de Girona. VUIT TESTIMONIS. Les persones que fan l’itinerari tenen sis aturades on escolten els testimonis que narren les conseqüències i possibles solucions d’un «fenomen creixent» com és el de la «gentrificació» i «turistificació» d’aquest sector de Girona en un projecte impulsat per Art-Crea, amb Raquel Moron i Cesc Sidera com a creadors.

Anar al Centre Cívic del Barri Vell. Agafar un mapa i uns auriculars. Endinsar-se en un recorregut amb sis aturades on vuit testimonis t’expliquen les dificultats de viure en un Barri Vell de cada vegada més turístic. A l’aturada de les escales de la Catedral es pot escoltar com un testimoni diu: «quan vaig venir fa vint anys hi havia residents, monges de clausura i estudiants, ara estudiants no en queden perquè els preus són desorbitats i el que hi ha són molts pisos turístics». A l’última aturada, al carrer Bellmirall, una altra veu parla també que «hi ha sensació de descontrol».

Aquest recorregut immersiu sonor pel Barri Vell de Girona és possible gràcies al projecte SOS (Subjecte d’Obsolescència Silent) impulsat per Art-Crea. La iniciativa artística comunitària, creada per Raquel Moron i Cesc Sidera, busca ampliar la riquesa del paisatge sonor del Barri Vell i explicar la «transformació invisible» que ha patit aquest indret que ha conduït a la «gentirficació» i, posteriorment, a la «turistifiació».

La iniciativa que «sorgeix d’un lloc cultural i social» i té l’objectiu de «conèixer la realitat del Barri Vell», detalla Moron, a qui el projecte li rondava pel cap «ja fa bastant de temps». També l’Associació de Veïns del Barri Vell «tenia moltes ganes de fer un projecte així» i el Centre Cívic del Barri Vell ha estat l’entitat que «ha connectat» aquesta idea, que també ha tingut el suport de la Plataforma Més barri menys pisos turístics, PAH del Gironès i veïns i veïnes del Barri Vell.

El recorregut

El recorregut passa pels indrets més emblemàtics del Barri Vell, com el de Mercaders, el de les Ballesteries o la rambla de la Llibertat o la plaça dels Lledoners, amb sis aturades. En cada una d’elles, es poden escoltar els testimonis que posen èmfasi en la importància de conservar l’heterogeneïtat de la comunitat de veïns que s’està veient afectada per processos de substitució veïnals causats per la gentrificació.

Raquel Moron explica que ha volgut donar veu a un «tema latent i silenciat» com és el de l’impacte del turisme en el Barri Vell. Per tant, el projecte pretén que els testimonis, veïns i membres de diferents entitats, «aportin coneixement de la realitat i experiències». A la vegada, però, «qui rep també aporta un aprenentatge», assenyala Moron. A més, l’itinerari està pensat perquè hi hagi una «connexió entre el lloc i les veus que parlen».

Amb la veu dels vuit testimonis s’ha volgut «donar coneixement» de la situació del Barri Vell, però també «era important tenir una mirada de solucions». Així, en l’última aturada, els usuaris poden escoltar diferents solucions. Un testimoni detalla que «una de les coses que es poden fer és que hi hagi més part públic d’habitatge per frenar la gentrificació», mentre que un altre creu que «es podria controlar més el nombre de pisos turístics, des de l’Ajuntament es podria limitar».

Segona etapa

El projecte SOS està ara en un primer punt de partida. Tot just fa un mes que es va presentar i ha acollit a «molta gent i l’expectativa és que n’hi haurà molta més», explica el director del Centre Cívic del Barri Vell, Jordi Garcia. A més, es volen posar totes les facilitats, i per això, el «recorregut és lliure i gratuït» i «el màxim obert». En aquest sentit, tothom qui ho desitgi pot agafar els àudios que hi ha al web d’Art-Crea i descarregar-se el mapa i fer el recorregut per lliure.

El propòsit dels creadors i del Centre Cívic és que el projecte creixi. Per això, ara començaran a fer-ne difusió i, a partir del setembre volen que passi a ser «un recurs educatiu». Per això, el portaran als instituts i a la universitat. Moron també explica que és «un producte per la gent de Girona», i Garcia afegeix així la gent dels altres barris de la ciutat «tindrà més consciència del que passa». Tot i així, la idea també és tenir els àudios en altres idiomes com el castellà i l’anglès -ara només està en català- perquè «el turista pugui conèixer aquesta realitat».