Treball obre el subsidi complet de l’atur als contractats a temps parcial
Diari de Girona. El ministeri acorda amb la patronal i els sindicats que la quantia assistencial per desocupació no variï en funció de les hores treballades.
El Ministeri de Treball s’obre a que les persones a l’atur que vinguin d’un contracte a temps parcial tinguin dret, si compleixen les condicions pertinents, a cobrar el subsidi per desocupació complet. Igual que si vinguessin i haguessin cotitzat amb un contracte a temps complet. Això es tradueix actualment en 480 euros al mes i que el Govern vol apujar fins a 540 euros. Així ho va acordar amb la patronal i els sindicats en una reunió mantinguda ahir per avançar en la reforma del sistema assistencial de protecció per desocupació.
Fins ara, la postura que havia defensat el Ministeri era mantenir que un aturat que vingués del temps parcial cobrés un subsidi parcial. És a dir, els aturats percebien una quantia en proporció a les hores prèviament treballades a l’últim contracte. Per exemple, si tenien un contracte a mitja jornada, els corresponien 240 euros mensuals.
Feia temps que els sindicats insistien a eliminar aquesta rebaixa, ja que consideraven que en magnituds tan petites era discriminatòria i deixava una protecció clarament insuficient per a l’aturat. I suposava una contradicció, ja que el sistema de protecció assistencial per desocupació atorga drets subjectius i no està vinculat a la cotització prèvia de la persona, a diferència de la prestació d’atur ordinària, que varia en funció del salari previ.
CCOO i UGT van sortir de la reunió d’ahir fent referència a la promesa verbal -encara no per escritdel Ministeri de Treball de liquidar amb aquesta diferenciació entre el temps parcial i el complet. Un criteri fins ara vigent i que implicava un biaix de gènere, ja que tres de cada quatre empleats a temps parcial són dones i, en conseqüència, les que majoritàriament acabaven cobrant un subsidi parcial eren dones. Des del departament liderat per Yolanda Díaz encara no han remès el nou esborrany d’aquesta reforma legislativa, ni tampoc la memòria econòmica que quantifiqui quin increment de despesa pública implicarà aquesta novetat.
La reforma del sistema assistencial per desocupació és una carpeta pendent de fa més d’un any. Va quedar pendent d’aprovar durant la legislatura passada per diferències entre els socis de Govern. Estava promesa a Brussel·les en el marc del Pla de Transformació i Resiliència per a la recepció de fons europeus i, finalment, després de les eleccions, l’Executiu la va tramitar com a reial decret llei. Però els cinc diputats de Podem es van desmarcar de la versió final de la norma, el Govern no va aconseguir armar la majoria parlamentària suficient i el reial decret va decaure.
Ara el Ministeri de Treball ha reactivat les negociacions amb els agents socials per intentar armar un consens de mínims i després elevar-lo al Congrés, per intentar així reunir els vots necessaris. El secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, va confirmar ahir que pretenen tramitar aquesta reforma ara com a projecte de llei. Això permetrà als partits negociar i introduir canvis.