Treball força convertir 70.000 temporals en fixos aquest any
La Vanguardia. Del gener al juliol la Inspecció ha corregit 122.000 contractes fraudulents.
L’actuació ordinària de la Inspecció de Treball, més les campanyes de xoc específiques sobre la contractació temporal, continua donant els seus fruits. Durant els primers set mesos d’aquest any, del gener al juliol, s’han corregit més de 122.600 contractes fraudulents. La major part, 69.600, són contractes temporals que han passat a ser indefinits, mentre que la resta, prop de 53.000 llocs de treball, són fixos discontinus transformats en fixos ordinaris.
En el cas del pas de contractes temporals a fixos, aquests 69.600 contractes són lluny dels 227.000 que es van regularitzar durant el 2022, però des del Ministeri de Treball apunten que hi ha una part de regularització que ja s’ha dut a terme i que, des de l’entrada en vigor de la reforma laboral, el nombre de contractes temporals s’ha reduït dràsticament, cosa que també explicaria el baix nombre de contractes corregits.
En canvi, aquest any la correcció és més gran respecte als contractes fixos discontinus. Si el 2022, 27.000 contractes es van convertir en fixos ordinaris, durant la primera meitat d’aquest any la xifra ja supera els 53.000.
Aquesta regularització també té relació amb les campanyes de xoc dutes a terme per la Inspecció de Treball. És el cas de les 50.000 cartes a empreses que afectaven 140.000 contractes, que es van enviar des del febrer fins a l’abril, i en aquest cas, la majoria eren fixos discontinus i amb el focus posat en l’educació. Són campanyes recurrents centrades en el frau en la contractació laboral, que es repeteixen regularment amb especificacions pròpies cada exercici.
Al març d’aquest any també hi va haver una altra campanya, amb 4.600 cartes que afectaven 45.000 llocs de treball, enfocada a les empreses de treball temporal. Són mètodes que la Inspecció de Treball afegeix a la seva tasca ordinària, amb trameses massives de comunicacions a potencials infractors, en espera d’una correcció de la situació sense haver de fer passos addicionals.
A l’abril, al Ministeri de Treball reconeixien que l’ús dels contractes fixos discontinus en l’educació és molt discutit, però consideren que la reforma laboral permetrà facilitar que es revisi si se li dona un ús correcte. Aquesta mena de contractes fixos discontinus, que estan dissenyats per fer front a l’elevada estacionalitat d’algunes activitats econòmiques, ha provocat polèmica sobre com es comptabilitzen els períodes d’inactivitat en les xifres d’atur , i també és una potencial font de frau que, precisament, la Inspecció de Treball vol aturar amb aquestes campanyes de xoc.
Aquest era un dels objectius de la reforma laboral. D’una banda, una legislació que evités la contractació temporal fraudulenta i, de l’altra, per complementar-ho, mecanismes per assegurar que aquesta normativa es compleixi.
És una Inspecció de Treball que aquests mesos ha viscut un període agitat, amb una vaga dels inspectors reclamant millors condicions per dur a terme la seva tasca, i un enfrontament entre dos ministeris, el de Treball, de què depenen els inspectors; i el d’ Hisenda, que controla els recursos financers, sobre els recursos que s’havien de desenvolupar. Va ser una fricció entre les dues forces que formaven la coalició del Govern espanyol, amb les eleccions a tocar i els inspectors criticant que l’ Executiu no complís les seves promeses. A finals de juny es va convocar una vaga indefinida, però es va suspendre al cap d’un dia i mig sense que els inspectors aconseguissin els seus objectius. És un tema que queda pendent del pròxim govern espanyol.