Toc de queda: entre la incomprensió i la resignació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Tossa de Mar. Inici de la temporada turística, amb gent a la platja, turistes amb mascareta. Turisme, Costa Brava, Covid-19

Toc de queda: entre la incomprensió i la resignació

  |   Novetats

El Punt. Valoració dispar entre els alcaldes gironins dels municipis afectats per la mesura dictada pel govern, que ha d’avalar el TSJC, però l’acaten. Coincideixen que els calen més efectius per controlar la seva aplicació.

Cap dels alcaldes dels 19 municipis gironins en què el govern ha decretat quirúrgicament el toc de queda s’oposa frontalment a aquesta mesura. Això no obstant, les reaccions van des de les més crítiques fins a les favorables. Tots, però, coincideixen que els calen més efectius de vigilància i assenyalen les dificultats per reprogramar actes d’estiu i festes majors, i alerten sobre el desplaçament de la gent a pobles veïns.

Així, l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, lamenta la incidència en la temporada turística. “Trasllada als mercats internacionals un missatge d’inseguretat que ens pot perjudicar molt i que va en contra de la campanya de recuperació de la confiança en què estem treballant des de la primavera”, diu. A Vidreres, l’alcalde, Jordi Camps, veu difícil i complicat aplicar la restricció: “Estem envoltats de pobles on no hi haurà toc de queda, i temo que la gent continuarà movent-se i sortint i serà complicat controlar-ho.” El de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, lamenta les afectacions socials i econòmiques.

A l’altra banda, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qualifica de “raonable” i “correcta” tant la decisió del toc de queda com l’horari escollit, ja que permet “salvar” l’hostaleria i les activitats culturals. D’altra banda, expressa la seva “sorpresa” pel fet que Salt no tingui toc de queda sent “la mateixa conurbació urbana”, però diu que corresponia a l’alcalde de Salt valorar els possibles “perjudicis” per al seu municipi. “Jo ja havia demanat que si fos al revés Girona es confinés perquè hi veia una dificultat de ser centre d’atracció per als que vulguin sortir”, assenyala. Fonts de l’Ajuntament de Salt diuen que intensificaran el patrullatge als accessos a Girona. A Llagostera, l’alcalde en funcions, Enric Ramionet, troba “que el toc de queda no condiciona la vida de la gent”. També l’alcalde cassanenc, Robert Mundet, creu que és una mesura “obligada”.

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, manifesta que les mesures per relaxar la pressió els han dut a la situació actual. “L’experiència diu que les que han funcionat sempre són les que limiten que la gent deambuli pel carrer, i la decisió de recuperar el toc de queda s’ha pres pensant en la salut pública”, afirma. I hi afegeix: “No podem amagar que això tindrà implicacions en el sector del turisme, però hem de posar la salut al davant de qualsevol interès.” L’alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, hi afegeix que és una mesura clau per evitar el col·lapse de l’atenció primària.

El seu homòleg de Celrà, David Planas, entén la restricció, tot i que matisa que en un municipi petit com Celrà, amb pocs casos, les xifres es disparen. El de Caldes, Salvador Balliu, en l’aplicació en si del toc de queda, no hi veu grans dificultats. “A diferència dels municipis del litoral, aquí no hi ha gaire activitat de nit”, afirma. El de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, diu que és més fàcil controlar els botellots amb un toc de queda en vigor que sense. El de Palafrugell, Josep Piferrer, i el de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, defensen el toc de queda. “Qualsevol altra manera mesura, com ara restriccions a platges o places, seria difícil o impossible de fer-la complir”, afirma el primer. També hi està d’acord el de Palamós, Lluís Puig. “L’aplicació d’aquesta mesura és molt més senzilla que la recomanació prèvia”, diu.

A Tossa de Mar ja han pres mesures, tal com informa l’alcalde, Ramon Gascons. Han tancat preventivament una gran zona esportiva a la sortida del poble on sovint s’acumula jovent; la pista de skate, freqüentada també de nits, i també tancaran en un horari determinat el parc de sa Riera, la platja Gran i la Mar Menuda.

Efectius

La manca d’efectius per fer complir el toc de queda és una queixa generalitzada. L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, remarca que no han tingut mai els efectius suficients de policia i agents cívics per fer controls amb efectivitat. “El toc de queda és una bona eina perquè la gent sap que comet una infracció si fa segons quines pràctiques”, diu. L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, puntualitza que són un municipi de turisme familiar i creu que el toc de queda no tindrà un impacte rellevant. A Sarrià de Ter, l’alcalde, Narcís Fajula, admet que hauran d’ampliar l’horari de la policia local i que la feina se’ls pot acumular el cap de setmana.

Festes majors

L’afectació en les programacions d’actes estiuencs i festes majors depèn dels casos. A Puigcerdà, entre avui i dilluns celebren la festa major. L’alcalde, Albert Piñeira, remarca que han modificat la programació avançant l’hora de finalització dels espectacles nocturns i amb alguns canvis d’ubicació per facilitar l’aplicació de les mesures de prevenció. A Sant Hilari, en canvi, els actes i actuacions previstos ja s’acaben abans del toc de queda.

Pobles veïns

Alguns dels alcaldes alerten sobre els desplaçaments de la gent a municipis veïns. “Estem envoltats de pobles on no hi haurà toc de queda, i es pot anar d’un municipi a l’altre per molts camins de carro”, diu el de Vidreres. El de Sant Hilari, en canvi, ho minimitza: “No crec que hi hagi gaire gent que faci 10 km per anar al poble del costat, on tot està tancat.” I, finalment, n’hi ha que no estan d’acord amb el llindar decretat. A Celrà, el superen per poc com a Sant Hilari. “S’hauria hagut d’escoltar més el territori”, diu l’alcalde de Vidreres.