Temporada alta per als guies
El Punt. Els guiatges de grups d’estrangers o visitants nacionals amb grups de l’Imserso omplen el centre de Girona. Molts visitants francesos, però també canadencs i americans.
Amb independència del temps que faci, una de les imatges característiques d’aquests dies entre la multitud de visitants de Temps de Flors és la de paraigües, oberts o tancats però preferentment de colors llampants. És la identificació inconfusible dels guies professionals que alcen el braç per damunt dels caps per no perdre el grup que tenen a càrrec. El Carles és un d’aquests professionals i cada dia volta per Girona amb grups diferents. Dimarts passat al matí el seguien una seixantena de ciutadans francesos procedents d’Arles de Provença. “Han vingut per les flors, els he recollit a l’hotel i els està agradant molt”, diu el guia. El grup passarà tres dies a la demarcació, un dels quals a Girona. Han començat a recórrer espais florals al matí, dinar a la ciutat, més flors a la tarda, i també tindran una estona per comprar. “Estarem així tota la setmana”, diu el Carles, que admet que aquests dies és temporada alta per a ell i els seus companys de professió. Entre els grups que li han tocat hi ha sobretot francesos, però també un grup de canadencs, alguns americans i fins i tot una família hindú que ja té reserva a El Celler de Can Roca i aprofitarà per veure les flors.
“Som autònoms –explica el guia–; aquests dies hi ha molta feina i normalment tenim clients contractats amb les nostres organitzacions professionals i a través de les agències que treballen amb nosaltres.” A poca distància, el grup del Carles es creua amb el de la Beatriz, una altra guia que porta un grup de l’Imserso, en aquest cas residents a l’Estat espanyol, la majoria dels quals procedents d’Astúries. Fa visites a Girona tot l’any, no específicament per les flors. “Els explico la història de la ciutat, els rastres de la comunitat jueva, el Barri Vell… Durant Temps de Flors és més complicat perquè alguns voldrien veure més flors i altres no”… El tour també inclou dinar a Girona i una estona per fer compres. Aquests grups també es creuen amb altres de més locals, sobretot al carrer Nou, on hi ha les instal·lacions que han realitzat les escoles gironines. La Míriam, docent de l’escola Cassià Costal, és una de les mestres que acompanyen una quarantena de nens i nenes de 4 anys que s’extasien davant de l’arbre que han realitzat. En aquest cas sembla que el grup és més fàcil de controlar pels seus guies que els dels adults que omplen la ciutat.