Setmana a setmana, fins a l’agost
El Punt. El govern espera l’aval del TSJC per al toc de queda que afecta, d’entrada, 161 municipis. Interior reforça el dispositiu d’agents de cap de setmana. La majoria d’ajuntaments afectats veuen encertada la mesura.
El toc de queda des de la una de la nit fins a les sis del matí que el TSJC ha d’avalar encara perquè entri en vigor afecta, d’entrada, 161 municipis –ahir es van afegir Altafulla, Santa Cristina d’Aro i Caldes d’Estrac–, que tenen una incidència acumulada a set dies de 400 casos per 100.000 habitants. El govern va manifestar ahir la voluntat de revisar l’afectació cada setmana i no es va fixar cap límit en el temps per derogar-lo. “Som conscients que afecta drets fonamentals i hem volgut ser rigorosos, quirúrgics. Serà l’afectació del virus la que marqui el camí”, va subratllar la portaveu del govern, Patrícia Plaja. El que sí que tenen clar és que no serà una única setmana, sinó que com a mínim durarà fins al mes d’agost. “Amb una setmana no n’hi haurà prou”, va afirmar la portaveu, que va aclarir que la llista de municipis anirà variant setmana a setmana en funció de la seva situació epidemiològica.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar que la decisió de fixar el límit de 400 casos per tenir toc de queda o no es basa en “un document del Ministeri de Sanitat que considera 125 casos ja com a risc molt alt”. Argimon va justificar que el govern català hagi decidit triplicar aquest límit perquè “si el límit fos de 125 hauria afectat tot Catalunya i no s’acceptaria”, i en canvi així queda clar que “no ho demanem perquè sí sinó perquè la situació és dramàtica”.
Argimon va aportar algunes dades per posar de manifest la mateixa idea que “en una setmana no serà possible revertir les dades”. La primera és que entre la nit de dimecres i ahir al matí abans de començar la roda de premsa, a dos quarts d’una, havien ingressat 20 malalts més a les UCI. Amb aquesta tendència, i tenint en compte que els hospitals recullen ara els casos de l’explosió de contagis de fa quinze dies, “és molt probable que el cap de setmana o dilluns el nombre de pacients a les UCI hagi superat ja la barrera dels 300”.
És cert que en aquesta cinquena onada, que té característiques diferents de les onades anteriors, només un 1% dels infectats ingressen, però el problema és que el volum de contagis ha estat molt alt. “Pensem que si hi ha 10.000 casos, 100 acaben a l’hospital”, va aclarir Argimon.
Tot i aquest crit d’alarma respecte als ingressos, i tenint en compte que alguns experts ja estan assenyalant que és molt possible que s’estigui arribant al pic d’infeccions entre els més joves, Argimon va admetre que sembla que els contagis s’estan frenant si ho comparem amb setmanes anteriors, encara que en un percentatge molt petit. Tant és així que la taxa d’infeccions entre els joves de 20 a 29 anys a set dies és encara de 1.700 casos per 100.000 habitants, 12 vegades més que el límit que marca el document del Ministeri de Sanitat com a risc molt alt.
300 efectius dels Mossos
La majoria dels municipis afectats per aquesta mesura van mostrar ahir la seva “bona predisposició” a col·laborar amb el govern i van admetre que el toc de queda fa la situació “més gestionable”. Així ho va explicar durant la roda de premsa el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va explicar que reforçaran la vigilància, especialment a Barcelona i al litoral, amb dispositius compartits. En concret, Elena va anunciar la incorporació d’uns 300 efectius i unes 100 dotacions més, 17 de les quals seran d’ordre públic, 61 de seguretat ciutadana i 35 més de paisà.
Ahir molts alcaldes del territori van assumir aquesta mesura com a necessària. Molts, entre altres l’alcaldessa de Barcelona o l’alcalde de Badalona, ja l’havien demanat expressament. Ho van fer els municipis afectats de la regió metropolitana i també alguns de la demarcació de Girona, com ara Girona capital, Llagostera o Blanes. En canvi, l’alcalde de Lloret es va desmarcar perquè considera que aquesta mesura “és massa dura” i suposa “un torpede contra el turisme estranger”, i l’alcalde de Vidreres va dir que no veu lògic que s’apliqui al seu municipi, ja que pot suposar un “efecte crida” per anar als del costat que han quedat fora.
En general, la resposta de la Catalunya Central i de les comarques tarragonines va ser també positiva. L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, considera que aquesta mesura “facilitarà molt la feina” perquè “si s’han de tancar equipaments i activitats nocturnes però, en canvi, hi ha persones al carrer que no volen marxar a casa seria molt difícil de controlar sense el toc de queda”.
També els ajuntaments del Camp de Tarragona van saludar la mesura. Ho van fer l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el de Salou, Pere Granados, que en tot cas el que va lamentar és que no s’hagi demanat abans. I l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va expressar la seva confiança que les restriccions que s’estan aplicant en aquests moments permetin rellançar l’activitat a partir del mes d’agost si baixa la incidència.
Pel que fa a Lleida, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, va demanar que el confinament s’apliqui a tota la comarca per evitar que els joves vagin a altres municipis on no s’aplica aquesta mesura.
Per què a Catalunya?
Una vegada més el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va justificar l’explosió de contagis que s’ha produït a Catalunya per l’impacte del final de curs i l’inici de l’estiu –festes de graduació, viatges de final de curs, la revetlla de Sant Joan i els festivals de música diversos– per la variant delta, que ja és la responsable del 84% dels casos, i també per l’arribada de turistes.
Tot i així, va admetre que no tenia una resposta del tot satisfactòria. “Jo em pregunto per què en altres territoris amb les mateixes característiques no tenen aquesta explosió de casos”, va dir.