Salut revisa els protocols dels CAP
El Punt. Desaconsella fer proves a contactes estrets ja vacunats. El personal de primària, saturat per un brot “explosiu i ràpid”. Argimon admet que la situació és “complicadíssima.
Els indicadors de la pandèmia empitjoren cada dia a un ritme vertiginós. En només quinze dies, els casos s’han multiplicat per set i ahir el Departament de Salut va notificar 3.339 nous contagis, que afecten en general gent jove no vacunada. La pressió sobre els CAP –on fan tant les proves diagnòstiques com el seguiment dels casos amb símptomes i també vacunen– és altíssima i hi comença a haver més entrades de pacients als hospitals. Ahir hi havia 544 pacients en planta, 22 més que el dia anterior, 121 dels quals a les UCI, 12 més que divendres.
A aquesta situació, s’hi afegeixen uns indicadors alarmants que recorden els pitjors moments d’onades anteriors. Una Rt que voreja el 3, cosa que vol dir que cada contagiat infecta tres persones més; un risc de rebrot de 978 punts, i una incidència acumulada en catorze dies de 337,97 casos confirmats per cada 100.000 habitants. Amb aquest panorama, el govern està estudiant noves mesures o noves recomanacions per intentar capgirar la tendència i també està treballant amb l’oci nocturn per mirar d’esclarir de quina manera es podrien fer proves per accedir-hi.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va admetre que la situació a l’atenció primària és “complicadíssima”, i en vista de la tensió creixent va anunciar que hi haurà canvis en els protocols d’atenció clínica per intentar alleugerir la càrrega.
En el mateix sentit es va expressar en una entrevista a Catalunya Ràdio la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que després de reiterar la seva “preocupació” per la situació i demanar extremar les mesures de prudència, també va anunciar aquest nou protocol per a la primària, que ahir mateix ja es va fer públic i que, entre altres mesures, desaconsella fer proves a contactes estrets asimptomàtics correctament vacunats amb la doble pauta, unes persones que estaran exemptes de fer quarantena.
En els casos amb símptomes, encara que hagin estat vacunats, sí que caldrà fer proves i també seqüenciació per veure de quina variant es tracta. El protocol també estableix que en aquest cas es pot fer tant PCR com test d’antígens. I pel que fa als professionals, la resolució pràcticament elimina les quarantenes del personal sanitari amb doble pauta de vacunació, encara que hagin estat contacte estret d’un positiu. Els professionals només faran aïllament “si la PCR és positiva i es considera que hi ha una transmissió activa”, una mesura ja criticada des dels sindicats, que ho veuen com un “risc”, ja que podria causar “brots entre els professionals”, segons va assenyalar el responsable de salut laboral de la federació de sanitat de CCOO, Paco Pareja.
Els CAP, saturats
Precisament ahir l’adjunta a la direcció d’atenció primària de l’ICS, Ariadna Mas, va alertar que l’explosiu augment del volum de contagis està saturant el personal dels ambulatoris: “Això al final tindrà conseqüències; no tindrem mans per a tot”, va dir Mas en una entrevista a RAC1, en què va explicar que durant el cap de setmana l’activitat als CAP ha crescut un 25% després que la setmana anterior els metges veiessin com es triplicava el nombre de visites. “No esperàvem aquest brot. Ha estat molt explosiu i ràpid, més que en onades anteriors”, va reconèixer Mas, que recordava que la setmana passada es van batre els rècords de vacunació, amb 723.000 dosis administrades.
L’ICS demana “comprensió” a la ciutadania, perquè la situació té una repercussió sobre els professionals i els nous protocols aniran orientats a reduir aquesta sobrecàrrega.
Tot i aquesta situació, Cabezas es va mostrar esperançada que a mesura que es vacunin els més joves la situació canviarà. Però va demanar extremar les mesures i portar mascareta al carrer encara que ja no sigui obligatòria. “La mascareta és important tenir-la”, va subratllar Cabezas.
Pas enrere a Navarra
La situació és crítica al conjunt de l’Estat i també a Europa. Ahir el govern de Navarra va decidir avançar el tancament de l’oci nocturn a la una de la matinada des d’aquesta mateixa nit “pel moment delicat i bastant crític” que s’està vivint.
El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, però, va manifestar ahir que, malgrat el repunt generalitzat, “si tothom manté les regles bàsiques de prudència en una pandèmia”, no creu que sigui necessari “prendre mesures excepcionals”.