Aigües amunt… i avall | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Aigües amunt… i avall

  |   Novetats

Diari de Girona. Una ruta ens porta a resseguir el traçat de dos dels grans rius urbans de Girona: l’Onyar i el Ter.

Girona és de les poques ciutats que pot presumir de tenir quatre rius urbans: l’Onyar, el Ter, Galligants i Güell. Per qualsevol punt de la capital gironina trobarem rastre i presència de l’aigua. Ja sigui amb els rius o amb la séquia Monar, encara visible en alguns punts.

El fet que tinguin un traçat urbà encara els fa més visibles. L’Onyar, i les cases de colors, s’han convertit en una imatge icònica, un dels indrets més fotografiats de la ciutat i una de les postals més exportades a nivell turístic. Es tracta d’un riu calmat a excepció de quan, especialment durant la tardor, incrementa el seu cabal amb crescudes d’aigua que en moltes ocasions han provocat aiguats que resten encara en la memòria de milers de gironins i gironines. Però l’Onyar també és un element que, juntament amb el riu Ter, permet fer una ruta urbana que ens ajudarà a contemplar també la riquesa arquitectònica i patrimonial de la ciutat. El llibre «Catalunya 50 excursions als seus rius» de Cèsar Pasadas dedica precisament un capítol als rius Onyar i Ter. La nostra passejada serà de poc més de dues hores i començarà a la zona de Sant Ponç, allà on es produeix l’aiguabarreig dels dos rius i que s’ha convertit amb els anys en un paratge de gran bellesa natural i el refugi de molta fauna.

 A partir d’aquest punt començarà la passejada per arribar de seguida al camí de ribera del Ter, per darrere de les instal·lacions esportives del GEiEG. Passarem pel pont de Fontajau que ens permet arribar fins a la gran massa arbòria del parc de la Devesa, un dels pulmons verds de la ciutat i mereixedor també d’una passejada amb tranquil·litat pel mig dels seus plataners centenaris. L’autor ens recomana, però fer la visita al parc de la Devesa coincidint amb els mesos de tardor quan és un autèntic festival de colors.

Un cop deixem enrere l’Onyar podem endinsar-nos al barri vell i contemplar la imponent Catedral que presideix la ciutat. La ruta ens portarà fins a Sant Pere de Galligants, on podem veure el traçat d’un altre dels rius urbans abans no s’endinsi cap a la vall de Sant Daniel, i posteriorment tornar a enfilar el traçat de l’Onyar i arribar al punt de partida. Abans, però és recomanable admirar els Banys Àrabs, una de les joies patrimonials que té el barri vell de Girona. És una ruta sense cap dificultat que passi pel bell mig de la ciutat, segons es detalla al capítol del llibre i que es pot portar a terme en qualsevol moment de l’any.