Restauraran el taller de Can Marfà en el marc del projecte ‘Menja’t Girona’
El Punt. Tindrà un cost de 688.000 euros d’un pressupost global de 4.205.262,50. El ple aprova una moció per garantir els drets de les persones amb mobilitat reduïda.
El ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar ahir, amb els vots a favor de l’equip de govern (Junts i ERC), el PSC i el regidor no adscrit, el projecte Menja’t Girona, centrat en el turisme sostenible, gastronòmic i de natura. El projecte tindrà un cost de 4.205.262,50 euros, dels quals 3.499.721,10 són finançats pels fons europeus Next Generation. Els 705.541,40 euros restants seran finançats per l’Ajuntament de Girona entre el 2023 i el 2024.
Menja’t Girona inclou també la rehabilitació de l’antic taller de Can Marfà, que tindrà una inversió de 688.000 euros. L’objectiu és convertir aquest edifici en un espai de foment del sector de la pagesia i les activitats hortícoles de l’entorn. Les actuacions que necessita el projecte tindran un període d’execució de tres anys, fins al 2025.
Glòria Planas, tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, va explicar que Menja’t Girona es planteja com “un projecte integral” de ciutat. “Té un fort component integrador de cohesió social i transformador del territori, innovador, dinamitzador, educador i creador de noves oportunitats”, va assegurar. Sílvia Paneque (PSC) va dir que el seu grup hi votaria a favor únicament per no perdre la subvenció, ja que no veu “coherència” en el projecte: “Se’ns generen molts dubtes sobre què quedarà a la ciutat després d’una inversió gens menyspreable i quines transformacions i oportunitats s’esperen.” Per part de Guanyem, que es va abstenir, Xavier Villareal va denunciar “falta de cortesia” de l’equip de govern per no haver facilitat detalls del projecte i va criticar que Menja’t Girona no té “interès” en el patrimoni natural de la ciutat i que funciona com a “reclam turístic”.
El ple va aprovar per unanimitat la moció ciutadana presentada per la Taula d’Accessibilitat, i defensada per Enric Pérez, que insta a prendre les “mesures pertinents” per garantir l’accés de les persones amb mobilitat reduïda a l’entorn físic, als serveis públics de transport i a altres serveis i instal·lacions d’ús públic. “És una qüestió de drets fonamentals. L’administració té la responsabilitat de complir les lleis i fer-les complir, però són vulnerades sistemàticament i les inversions en accessibilitat van a la baixa”, va assegurar Pérez. El ple també va aprovar la compra de dos locals als barris de l’Eixample i Vista Alegre-Carme per destinar-los a usos veïnals i una moció de l’equip de govern per reclamar al govern espanyol que la Sareb cedeixi al consistori els 63 habitatges buits que té a la ciutat.
Una seixantena d’agents de la policia local de Girona van fer una protesta a la plaça del Vi, just abans de l’inici del ple municipal, per reclamar “condicions laborals dignes” i solucions al conflicte obert per les hores extres que es veuen obligats a fer. “N’estem farts. Si voleu fer mil milions d’esdeveniments extres, pagueu el que val tot això; no només les hores extres, sinó també la disponibilitat que això suposa per als policies”, expliquen els agents en un escrit que van poder llegir a la mateixa sala de plens. Durant mitja hora, els concentrats van protestar de manera sorollosa per demanar que se’ls escolti. “Estem tips que l’equip de govern hagi fet servir les hores extres fins a l’extrem per cobrir serveis, que la plantilla estigui infradotada i que no se’ls millorin les condicions; si a partir d’aquí no se’ns fa cas, que peti per on peti”, va assegurar el portaveu sindical del SIP-Fepol, Toni Castejón. La protesta també va tenir el suport de CSIF i la UGT.