Renfe i Adif pacten deu compromisos amb la Generalitat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

Renfe i Adif pacten deu compromisos amb la Generalitat

  |   Novetats

Diari de Girona. L’entitat incrementarà el personal, reforçarà la inspecció d’infraestructures i establirà una oficina tècnica per supervisar i coordinar els treballs.

La reunió d’ahir a l’estació de Sants va donar pas a una sèrie de compromisos entre el Ministeri de Transports, la Generalitat i Renfe, en un context marcat per les contínues incidències a la xarxa de Rodalies. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, acompanyada pel secretari general de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Jordi Terrades, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal, va presidir la trobada en la qual es van acordar diverses mesures per agilitzar la millora del servei ferroviari a Catalunya.

Malgrat els contratemps inicials, que van retardar l’arribada del president d’Adif, Pedro Marco de la Peña, a causa de complicacions meteorològiques, en la trobada es van concretar una sèrie d’acords significatius per al futur del sistema ferroviari català, tot i que sense concreció de calendari ni xifres econòmiques.

Entre els compromisos destaquen la intensificació dels treballs d’inspecció d’infraestructures i l’acceleració dels processos de selecció de personal tècnic, dues àrees clau per garantir la fiabilitat i qualitat del servei de Rodalies.

Durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, Paneque va voler posar en context la situació actual: «Ens hem trobat una xarxa ferroviària en una situació pitjor del que imaginàvem, però estem treballant amb inversions de gran envergadura per millorar-la», va assenyalar.

La consellera va recordar que la Generalitat va assumir la titularitat de Rodalies el 2010 i que, malgrat els esforços, no ha sigut fins als últims dos anys que gràcies als acords s’han començat a materialitzar les grans inversions.

Malgrat la magnitud d’aquestes obres, que inclouen projectes com la finalització de les obres de l’estació de Roda de Barà o la millora de la Sagrera, Paneque va remarcar la importància d’atenuar l’impacte de les mateixes en la vida quotidiana dels usuaris. «Qualsevol incidència que es produeixi ha de ser atesa de forma immediata i amb la màxima diligencia», va emfatitzar.

Un dels acords més destacats de la jornada va ser la creació d’una oficina tècnica que permeti realitzar un seguiment conjunt de les actuacions i coordinar els esforços entre les diferents administracions involucrades. «Volem evitar que els usuaris pateixin els efectes de la falta d’informació o la tardança en la resposta davant d’incidències. La creació d’aquesta oficina és essencial per garantir que tot funcioni amb la màxima eficàcia», va afegir Paneque.

A més, es va acordar reforçar el personal en dues àrees clau: en el centre d’operacions de Renfe i en els centres d’atenció a l’usuari, que s’han vist desbordats en situacions d’emergència. També es va establir que, per a les obres que impliquin talls de servei superiors a una setmana, no es posaran en marxa fins a haver realitzat una fase de proves sense passatgers per garantir que el servei es restableixi amb total normalitat.

Falta d’informació

La consellera també va parlar sobre la necessitat de millorar la comunicació amb els usuaris, especialment respecte els talls de servei i les obres programades. «Tota actuació que afecti el servei ha de ser comunicada amb almenys sis mesos d’antelació [a la Generalitat] perquè puguem garantir que els usuaris rebin tota la informació necessària», va remarcar Paneque.

L’objectiu, segons els acords assolits, és garantir que les inversions en la xarxa ferroviària de Catalunya no només es portin a terme amb l’eficiència més gran possible, sinó que també minimitzin les molèsties per als ciutadans i millorin la qualitat de vida dels usuaris de Rodalies. La consellera va concloure que «la millora del servei és un procés continu i els usuaris han de ser el centre de totes les nostres decisions».

En els pròxims mesos, s’espera que aquests compromisos donin pas a una millora palpable en el servei ferroviari de Catalunya, no només en termes d’infraestructura, sinó també en l’atenció i el tracte als milers d’usuaris que diàriament depenen de la xarxa de Rodalies.

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, va denunciar que el Govern havia sortit «amb les mans buides» de la reunió amb el Ministeri de Transports i assegurava que la reunió «havia sigut un despropòsit». «No hi ha mesures necessàries per revertir aquesta situació que afecta cada dia molts ciutadans», va apuntar Sales, tot afegint que «el que fa falta és un Govern que es planti davant Madrid per buscar solucions».

La portaveu de Junts va recriminar a l’Executiu el seu «silenci» i la «falta de lideratge quan ha de plantar-se davant del Govern central per defensar els interessos de Catalunya» i va acusar Illa d’estar «totalment absent».