Refan platges a Platja d'Aro i Sant Antoni | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Refan platges a Platja d’Aro i Sant Antoni

  |   Novetats

El Punt. L’empresa Aglomerats Girona ja fa una setmana que desplega efectius i maquinària a les platges de Sant Antoni de Calonge i l’àmbit de Riuet –a l’extrem sud de Platja d’Aro– per començar a redistribuir la sorra i revertir els estralls provocats per les garbinades dels mesos de març i abril. S’hi sumen les accions municipals, més o menys quotidianes, per redistribuir la sorra excedentària en algunes zones i deficitària en altres, arran dels temporals i corrents. Però també les intervencions d’emergència que aniran a càrrec de Costes de l’Estat, o de la Generalitat en el cas de la platja de Fenals, a Lloret de Mar.

A les platges de Sant Antoni, el consistori va activar els moviments de sorra i reparacions de passarel·les, mobiliari i els acabats del passeig marítim, per un import d’uns 120.000 euros. Però els treballs de complexitat superior comencen aquesta setmana, amb una inversió estimada d’uns 270.000 euros a càrrec del servei de Costes estatal, per refer tot l’extrem meridional de la platja de Torre Valentina, on l’onatge va acabar engolint també zones verdes i algunes estructures del passeig. L’Ajuntament reivindica, a banda de les reparacions puntuals, la solució a llarg termini de nous dics i prolongació d’espigons projectats d’acord amb estudis batimètrics i inclosos en la planificació ministerial, però encara sense partida pressupostària aprovada.

Terminis que s’allarguen

La intervenció decisiva de Costes també s’ha allargat a Platja d’Aro, on ahir tot just començaven a descarregar la maquinària pesant per reforçar els punts més afeblits pel temporal Nelson amb una mena d’escullera que arrencarà un pèl per sota del nivell del mar. És la solució que avançava l’alcalde, Maurici Jiménez, a principis de mes, quan es va acabar d’enderrocar la caseta de l’Escola de Vela que havia sucumbit, descalçada i escapçada després de setmanes d’onatge embravit. I que quatre anys després ha tingut un bon comportament en la zona de passeig urbà reconstruïda i reforçada després que l’engolís el temporal Glòria, el 2020.

El problema, tant a Sant Antoni com a Platja d’Aro, és que l’arrencada de les obres s’ha demorat, tant pels tràmits de contractació com pel temps insegur de les darreres setmanes. Jiménez sospesava el risc de nous embats de temporals que fessin anar en orris qualsevol treball a mig fer. I el calendari actual justeja perquè les zones de Riuet, i potser també de Torre Valentina, quedin refetes al 100% abans d’entrat el mes de juliol. Tot això, comptant només amb la planificació de treballs, i sense incloure-hi la incertesa dels factors meteorològics.

Les actuacions municipals al Monestrí de Sant Antoni o per ressituar la sorra a la platja Gran de Platja d’Aro, del nord cap al sud, haurien de ser menys complexes i finalitzar abans del juliol. Però l’altre front crític pendent de resoldre al litoral de la Costa Brava és la reparació del passeig de Fenals, a Lloret, i una reposició de la platja que en aquest cas depèn de la direcció de Costes de la Generalitat.

Als anys 80, la Generalitat va reclamar la gestió d’aquest tram, transferida pel ministeri. I la consellera de Territori en funcions, Ester Capella, va prometre al municipi a l’abril que les obres s’activarien també per la via d’urgència. Ho va fer a l’abril. En aquell indret, els treballs es van iniciar ja fa tres setmanes, i amb una inversió prevista d’1,8 milions d’euros, tot i que amb un termini inicial que també donava de marge fins a dos mesos als adjudicataris.

A Lloret, els treballs també se centren a desplegar les solucions de reforç adoptades després del temporal Glòria a 250 metres de mur de contenció, i la reposició de 90 metres de passeig que van quedar esfondrats pel Nelson. Com passa en totes les zones afectades, però, els treballs mantenen barrat l’accés a les platges on s’han de fer treballs, i el consistori de Lloret resta pendent d’un acord global per renovar el conjunt del passeig i assumir, en el seu cas, la concessió del manteniment i gestió de l’espai en el futur.