Preocupació per l’efecte que la inflació i els tipus d’interès tenen sobre les famílies
Diari de Girona. El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya destaca que l’habitatge és un dels «principals problemes» de la societat.
El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) va mostrar la seva preocupació pels efectes de la inflació i els tipus d’interès de les famílies, que afecta la demanda interna i el producte interior brut (PIB) .
Així ho recull la memòria socioeconòmica i laboral de Catalunya 2022 elaborada per l’organisme, presentada ahir en un acte amb el president de l’organisme, Toni Mora, i el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent.
Mora va recordar que l’evolució dels preus durant l’any passat va ser una muntanya russa, tot i que a finals d’any hi va haver una certa moderació.
D’altra banda, va reclamar una millora en els instruments de transparència per poder fer un seguiment dels fons Next Generation, especialment en els transferits al sector públic. Durant la compareixença, també va lamentar el «baix percentatge» d’inversió real executada en el perímetre de l’administració pública a Catalunya i va demanar reforçar projectes destinats a inversions d’infrastructures.
Preocupació per l’habitatge
L’habitatge també és un dels temes cabdals de la memòria. Sobre aquesta problemàtica, Mora va expressar la seva preocupació per les dades del temps d’ingressos necessaris per poder adquirir un habitatge, que considera com «un dels principals problemes de Catalunya». Durant la intervenció, va demanar capgirar aquestes dades, que considera «cada vegada més insostenibles» i va lamentar el tap social que suposa que els joves no puguin accedir a un habitatge en condicions que va definir com «inassumibles». «No hi ha possibilitat d’emancipació personal o de generar projectes personals i col·lectius» amb aquestes xifres, segons el president, i va incrementar al Govern un esforç per incrementar el parc d’habitatge social.
El document també apunta a la necessitat de construir un «sistema energètic català més eficient» i dotar a la indústria de més capacitat de reciclatge, reparació i vendes d’ocasió. A més, constata que s’ha d’incrementar el percentatge d’agricultura ecològica o regenerativa i la producció de secà.
Sobre la situació a les autopistes catalanes, el Ctesc ha recomanat impulsar un model de finançament després de l’eliminació de peatges. Sobre aquesta qüestió, Mora va advertir que «hi ha un problema de dimensió i de finançament» de les vies d’alta capacitat i va demanar no demorar la decisió de tenir una alternativa.
Els quatre reptes de Catalunya
A la presentació de la memòria, Torrent va voler destacar que el document presentat «ajuda a veure els corrents de fons» de l’economia catalana i a prendre decisions de l’agenda política. El conseller també va detallar que Catalunya té reptes en quatre grans àmbits: dos d’ells són l’ambiental, amb una emergència climàtica que «interpel·la en totes les decisions» que es prenen; i el demogràfic, amb una societat que s’envelleix i baixes taxes de natalitat.
Els altres dos són el repte tecnològic i com afectaran les noves eines al mercat laboral; el repte politicosocial o cívic, sobre el qual va subratllar els perills de l’augment de l’extrema dreta a les institucions i als governs.