Pla per reactivar el centre de Lloret i guanyar-hi en seguretat
El Punt. L’Ajuntament prendrà mesures per dinamitzar el nucli urbà fins al 2022. L’enderroc d’un magatzem donarà lloc a una nova plaça i hi haurà creacions d’art en escales i espais.
L’Ajuntament de Lloret de Mar està disposat a prendre mesures per reactivar el nucli urbà del municipi. La voluntat de l’equip de govern, de Junts, ERC i quatre edils no adscrits, és que el centre tingui “més dinamisme, una millora de l’espai públic i hi passin més persones”, afirma l’alcalde, Jaume Dulsat.
L’espai on es vol actuar aquest any i el 2022 aniria des de la plaça París en direcció a la platja. El pressupost municipal aprovat al desembre inclou 210.000 euros en inversió a la via pública. El regidor d’Urbanisme i regidor delegat del centre, Albert Robert (Junts), detalla que la setmana que ve començaran les obres del primer tram del carrer Oliva –hi haurà una altra fase– i posteriorment també actuaran al carrer del Camí de les Cabres, on ja es va fer un tram. S’hi renova el clavegueram, la llum, l’aigua i el paviment.
Una oficina al centre
A banda de l’enderroc d’un magatzem i l’embelliment de façanes i escales, la revitalització del nucli urbà també depèn del fet que s’hi instal·lin serveis municipals. El consistori pretén comprar un edifici i situar-hi el jutjat de pau i dependències municipals. “Si hi ha moviment social, hi ha flux econòmic”, explica Robert.
Juntament amb l’edil d’Educació, Albert Ferràndez (ERC), Robert és el regidor delegat del nucli urbà. Sosté que el tancament progressiu de negocis ha fet perdre vida al sector. “Si no hi ha activitat econòmica, no hi ha moviment de gent i fa que tot vagi perdent valor”, diu Robert. Ferràndez també admet que hi ha edificis en mal estat. Tots dos regidors viuen al centre de Lloret.
La millora del centre rebrà l’impuls del pla operatiu. Segons informa l’Ajuntament de Lloret, la Generalitat i la Diputació de Girona hi aportaran un total de 900.000 euros entre el 2021 i el 2022. El govern, 600.000 euros (300.000 aquest any i 300.000 més l’any que ve), i la Diputació, 300.000, repartits en dos anys. L’Ajuntament n’hi aporta 600.000 en dues anualitats.
Part de les actuacions formaven part del projecte presentat per l’Ajuntament a la convocatòria del programa de plans de sostenibilitat turística en la destinació, de l’Estat. El consistori lloretenc no va ser un dels escollits. Aquell projecte, elaborat per Lloret Turisme, estava valorat en 3,7 milions.
Una de les primeres actuacions per revitalitzar el centre de Lloret és enderrocar l’Espai La Fàbrica, un magatzem sense ús i que va haver de ser tapiat anys enrere perquè hi feien vida uns ocupes.
El projecte, inclòs en el pla de reconversió turística, passa per expropiar l’edifici, enderrocar-lo i crear-hi una plaça pública. Seria una manera de donar “més oxigen” a la cruïlla dels carrers Migdia, La Fàbrica i Costa de la Fàbrica, diu Dulsat. El solar està qualificat urbanísticament com a “espai lliure i zona verda”. Ara, però, és “una trava en l’entramat urbà com a reclam turístic”, admet l’Ajuntament en la documentació presentada per accedir a fons de l’Estat.
A banda de la renovació integral dels carrers, l’Ajuntament de Lloret aspira a embellir alguns carrers amb murals en cinc grups d’escales. La intenció és que la millora estètica faciliti més moviment de les persones, més obertura de negocis i un augment de la seguretat. Així, està previst que professionals de la decoració, l’arquitectura i de l’art dissenyin aquests espais.
A més de tot això, el consistori organitzarà un festival d’art urbà, que canviarà la fesomia de façanes i vies del nucli urbà (com ja s’ha fet a Girona, per exemple). El festival permetria crear un nou itinerari turístic i ajudaria a conservar el paisatge urbà, sostenen els regidors municipals.