Pimes i autònoms, els dos col·lectius més exposats a les onades de calor
Diari de Girona. Tres persones han mort aquest any mentre treballaven a causa de les altes temperatures.
Tres persones han mort aquest any mentre treballaven a causa de les altes temperatures i, oficialment amb prou feines portem dues setmanes d’estiu. El que abans eren tragèdies aïllades s’ha convertit en una causa cada vegada més habitual de sinistralitat laboral. L’any passat el Ministeri de Treball va comptabilitzar un total de cinc morts durant la jornada laboral per efecte directe de les temperatures extremes. Va ser l’exercici, de moment, amb més treballadors morts registrats. És un fet que la crisi climàtica (i els seus efectes) està multiplicant els riscos de morir a la feina.
Ahir va arrencar l’enèsim episodi de temperatures extremes i empreses i treballadors ho encaren amb dubtes sobre l’eficàcia de la nova normativa en matèria preventiva, que matisa el gruix d’una llei que des del 1995 porta sense canvis de pes. Des d’aquest maig les companyies han de tenir actualitzats els seus plans i avaluacions de riscos per contemplar de manera específica els pics de calor i tenir pautat com reaccionar durant aquests per minimitzar qualsevol perill per a la salut del treballador.
Juristes i empresaris consultats recelen de l’eficàcia de la normativa, uns perquè consideren que és poc concreta sobre quan i com actuar i els altres perquè estimen que no aporta obligacions noves a les ja existents. Aquests dies el Ministeri de Treball remet 102.000 cartes a els últims anys no només perquè la població està més envellida i té més patologies prèvies, sinó també pel canvi climàtic. Beure aigua, refrescar-se i buscar empreses de sectors especialment exposats per la seva activitat a les temperatures extremes, recordantlos les noves i velles obligacions. El Departament de Treball va fer el mateix fa unes quantes setmanes amb 12.000 cartes a empreses catalanes.
Dues de les tres persones mortes aquest any –una a Cinco Casas (Ciudad Real) i una altra a Aznalcóllar (Sevilla)- es trobaven treballant al camp, en propietats familiars. Com si es tractés de treballadors autònoms. De fet, són els empleats per compte propi i les pimes, segons coincideixen totes les fonts consultades, les peces més vulnerables del circuit de prevenció de riscs laborals.
Els primers, obligats a una autoavaluació que la necessitat moltes vegades suprimeix. Els segons, protegits en la majoria dels casos per un protocol estandarditzat que ha realitzat una empresa externa que amb prou feines coneix la realitat concreta d’aquesta companyia.
L’Hospital Clínic alerta que les patologies produïdes per la calor estan «molt infradiagnosticades»