Pedagogia als parcs naturals: 47 informadors consciencien els visitants
Diari de Girona. Els informadors també alerten del risc que pot comportar la presència humana en espais protegits, sobretot en situacions de risc d’incendi elevat.
Els parcs naturals catalans compten amb una xarxa de 47 informadors que cada dia ajuden a fer pedagogia als visitants en els accessos d’aquests espais naturals. El seu paper consisteix en indicar quins itineraris poden seguir, recomanar zones menys freqüentades i també recordar les activitats permeses. El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, assegura que «la gent pensa que és molt senzill» entrar en un parc natural i poden fer-ho «pel seu propi peu». Però més enllà d’aquesta manca de consciència, els informadors també alerten del risc que pot comportar la presència humana i el perill que suposa estar dins d’un entorn natural en casos de risc d’incendi elevat.
La majoria de visitants que trepitgen un parc natural desconeixen quines són les zones habilitades per passejar, quines activitats s’hi poden fer i quin risc implica la presència humana en entorns naturals. Per això el Departament d’Acció Climàtica ha desplegat 47 informadors que hi ha en diversos accessos dels parcs naturals de tot Catalunya. El director del parc del cap de Creus, Ponç Feliu, assegura que tenen «una funció essencial» per preservar aquests entorns, ja que donen recomanacions de llocs on anar i també indiquen què es pot fer i què no.
Per exemple, una de les utilitats dels informadors és que plantegen itineraris menys freqüentats als visitants i això els permet esponjar l’afluència de públic i evitar les massificacions. El fet que la gent vagi a determinats punts molt coneguts implica un desgast al territori que en dificulta la conservació.
Per altra banda, també els recorden algunes restriccions que hi ha vigents com ara passejar amb els gossos lligats o banyar-se només en zones senyalitzades. Una de les informadores del Parc Natural del Cap de Creus, Núria Brusés, explica que «hi ha gent que arriba i no sap a on anar». Per això en alguns casos, opten per seguir la multitud o per trobar altres camins. La funció dels informadors és precisament la de mostrar aquests altres camins que puguin seguir amb seguretat.
Nivell 3 del pla Alfa
Però els informadors també són els encarregats de recordar que amb el nivell 3 del pla Alfa activat no es pot accedir als espais ni amb bicicleta ni a peu. «Això costa més d’explicar», assegura Brusés. El motiu és que la gent desconeix que no pot accedir en els parcs naturals quan hi ha un risc d’incendi tan elevat. «Els sobta molt que només puguin entrar en cotxe o en bus fins a un restaurant sense caminar», afirma la informadora. «La gent pensa que s’hi pot anar en bici o a peu perquè no suposa cap risc», afegeix el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu.
El motiu d’aquesta restricció de circulació prevista en el nivell 3 del pla Alfa és doble. El primer és que la presència humana no impliqui l’origen d’un incendi forestal en unes circumstàncies perilloses. Per altra banda, garantir als cossos d’emergència que si hi ha un foc no hi haurà ningú en el perímetre. «Si el parc està tancat i hi ha algú dins, els Bombers no sabran que hi és i serà un risc per la seva supervivència», recorda Feliu.
Informar-se abans de sortir
Per això el director recomana que «la gent s’informi» abans de visitar un espai natural. D’aquesta manera, abans de sortir de casa veuran si hi ha «alguna amenaça» que els impedirà entrar en els espais naturals o no i evitar sorpreses d’última hora. «Hi podem anar qualsevol dia, però cal entendre el risc que suposa anar-hi quan hi ha el nivell 3 del pla Alfa», ha reiterat Ponç Feliu.
La informadora del Cap de Creus assegura que quan hi ha aquesta situació sempre han d’explicar la normativa davant de la sorpresa del públic. I la sorpresa encara és major quan en molts casos són turistes estrangers que no estan al dia del risc d’incendi que hi ha a Catalunya. Malgrat tot, Núria Brusés assegura que «com més del nord, més comprensius són amb les mesures». La Núria atén unes 300 persones en els dies de més afluència del parc natural.
El dispositiu d’informadors en parcs naturals se suma als 17 informadors que hi ha en espais fluvials i gorgues que més es freqüenten a la Catalunya Central i 21 informadors més en gorgues i rius gironins. En total suposa un cost d’1,4 milions d’euros per part del Departament d’Acció Climàtica.