Noel incrementa un 33% el volum de negoci fins als 568 milions d’euros
Diari de Girona. La divisió de productes carnis ha crescut en un 29% respecte l’any passat, consolidant-se com el motor de la companyia. Durant el 2022 el grup ha donat feina a més de 2.500 treballadors.
Noel Alimentària, amb seu a Sant Joan les Fonts, ha registrat unes vendes de 568 milions d’euros en l’exercici 2022. Aquesta xifra de negoci global de la companyia, que actualment compta amb quinze plantes de producció ubicades principalment a la Garrotxa, Barcelona i a les províncies aragoneses d’Osca i Terol, ha suposat un creixement del 33% respecte del 2021 derivat, en bona part, de l’increment en la producció assolit. En concret, des de les diverses divisions de Noel, s’han elaborat 121.456 tones d’aliments que inclouen carns i productes de xarcuteria, pizzes, cremes i sucs vegetals, o productes elaborats amb alternatives proteiques d’origen vegetal, plant based, entre d’altres.
«Les xifres indiquen que els nostres productes gaudeixen de la confiança dels clients i que són l’elecció de cada cop més consumidors, tant al nostre país com arreu del món», explica Anna Bosch, directora general de Noel. No obstant això, Joan Boix, també director general de la companyia, matisa que «el context econòmic que arrosseguem va convertir l’any 2022 en un exercici d’alta complexitat, degut a l’encariment dels costos de producció. En el nostre cas, les inversions realitzades en anys anteriors ens han aportat el múscul productiu i la solidesa necessaris per donar resposta a les demandes dels mercats i seguir creixent». En aquest sentit, part de l’augment de la facturació del grup durant el 2022 també es deu al fet que la companyia ha hagut de traslladar, parcialment, al preu dels seus productes, aquest encariment dels costos.
La divisió de productes carnis continua representant el principal motor del negoci del grup, aportant al conjunt una facturació de 537 milions d’euros i experimentant un creixement d’un 29% respecte del 2022. A més, continua erigint-se com el pal de paller de la internacionalització del grup que representa més de la meitat de les vendes globals. A l’exterior, la companyia està present en més d’una seixantena de mercats i compta amb filials situades al Regne Unit i als Estats Units, i amb delegacions comercials a la Xina i Portugal.
Contenció en la inversió
Una de les conseqüències del context socioeconòmic ha estat la caiguda de la inversió per part de Noel. En concret ha estat de 37,4 milions d’euros, un 35% menys que l’any passat, en diversos projectes. La partida més destacada, de 10 milions d’euros ha anat destinada a la construcció de la darrera fase de Noel Olot, la planta d’especejament especialitzada en l’elaboració de productes carnis frescos, que la companyia va posar en marxa el 2021.
També s’ha invertit 9 milions per l’adquisició de nova maquinària per a la planta de productes llescats i 3,4 milions en noves càmeres d’emmagatzematge per a productes destinats al mercat dels Estats Units.
La gran majoria d’aquestes instal·lacions se situen a la Garrotxa, comarca en la qual, segons dades de la consultora PwC, Noel també va contribuir en termes d’ocupació. En l’exercici 2022, el grup va donar feina de manera directa a més de 2.500 persones, convertint-se així en l’empresa que més ocupació genera al territori.
Estratègia de diversificació
Els resultats també confirmen la consolidació de l’estratègia de diversificació cap a altres categories de producte que va iniciar la companyia fa uns anys i que ja freguen els 30 milions d’euros de facturació. Així, en l’exercici 2022, Noel ha completat l’adquisició de Casa Bona, després de l’entrada al seu accionariat l’any 2019.
Una altra de les fites de l’esmentat exercici ha estat la inclusió de Verday en la cartera de marques de Noel. Dirigida a tota mena de consumidors, l’ensenya aglutina tots els productes de la divisió de proteïna alternativa vegetal, plant based, de la companyia. Aquesta inclusió va convertir a Noel en la primera empresa càrnia de tot l’Estat en llançar una gamma de xarcuteria sense carn al mercat espanyol.
Inverteixen deu milions d’euros en la planta d’especejament de productes càrnics frescos a Olot