«No renunciar al plaer de menjar bé»
Diari de Girona. En el marc del Fòrum del formatge artesà i català, també va arribar aquest cap de setmana a Girona la primera Hackathó Gastrolàctica, un concurs que enfronta menús adaptats a persones amb intolerància a la lactosa.
El Fòrum del formatge artesà i català arribava a Girona amb una segona edició que va omplir aquest cap de setmana el passeig de la Devesa amb amants de la gastronomia i, sobretot, turòfils, amants del formatge. Durant dos dies, i durant tot el dia, tot de visitants han recorregut 46 formatgeries que conformaven la fira i s’han pogut atipar amb els més dels 200 tipus de formatges que s’hi podien trobar.
Entre tastos, no hi podia faltar una programació més completa i original. Per això, l’Institut Làctic de Catalunya, entitat representativa de la producció, la transformació i la distribució de productes làctics catalans, no va voler perdre’s l’ocasió i va organitzar ahir la I Hackathó Gastrolàctica. Des de les onze del matí fins a les set de la tarda, una quarantena d’estudiants de cuina, tecnologia dels aliments i dietètica i nutrició de diverses facultats i escoles catalanes es van reunir al fòrum per a afrontar un repte sota la premissa de «tenir intolerància a la lactosa no significa haver de renunciar als làctics ni al plaer de menjar bé».
Així doncs, els participants van haver d’enfrontar-se i crear menús equilibrats alhora que bons en petits grups. Es valorava especialment que totes les creacions estiguessin adaptades a persones amb diferents intoleràncies.
Segons Àlex Bach, director de l’Institut, «no tothom que presenta símptomes gastrointestinals després de consumir lactosa és realment intolerant, a més existeixen solucions làctiques adaptades que permeten gaudir-ne sense molèsties digestives». Per aquest motiu, un dels objectius del Hackathó era sensibilitzar sobre «la importància de no abandonar els làctics sense assessorament professional i demostrar que són perfectament compatibles amb una alimentació equilibrada, fins i tot per a persones amb intolerància a la lactosa».
Els grups competidors van poder comptar amb un cistell amb tot de productes. Això sí, a part dels làctics també disposaven de verdures, llegums, pasta, arròs, fruites i fruits secs, a partir dels quals tot quedava a la imaginació dels estudiants, que havien de crear un menú per a un dia sencer. Un cop acabada cada elaboració, va ser l’hora de la valoració, que van dur a terme experts com Daniel Antolín (Fundació Alícia), Laia Puigdellívol (Escola Joviat), Juan Miguel Íñiguez o Roger Serrahima (Culinary Institute of Barcelona).
El primer premi, valorat en 3.000 euros, se’l va endur el grup format per Giannina Cervera, Estela Cantalejo, Arnau Caralt i Fina Linde. El segon lloc, i 1.500 euros, el va guanyar el grup format per Pamela Martinez, Cristian Vergara, Eloy Allende i Estefanía Guillamon. Per completar el podi, van atorgar el tercer lloc, i un total de 1.000 euros, a l’agrupació formada per Alanis Snelling, Jiayu Jin, Runyi Zhu i Enrique Zhi Haro Chang.