Multes de fins a un milió a les empreses que obliguin a treballar en onades de calor
Diari de Girona. El Govern deixa a criteri i responsabilitat de les firmes quan hauran d’aturar l’activitat. Cinc obrers van morir el 2022 per cops tèrmics.
Una empresa que obligui els empleats a treballar a l’aire lliure durant una onada de calor sense les precaucions necessàries i amb risc greu per a la salut s’exposa a sancions de fins a gairebé un milió d’euros. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que reforça la protecció de les plantilles davant temperatures extremes i obliga les companyies a actualitzar els seus plans de prevenció de riscos laborals per contemplar específicament aquesta qüestió tan important.
Les patronals critiquen que aquesta mesura no els hagi sigut ni consultada ni consensuada prèviament, veuen ambigua la normativa i afirmen que contribueix a la inseguretat jurídica. És per això que li reclamaran al Ministeri de Treball una guia tècnica per aclarir com han d’aplicar les novetats.
D’aquesta forma, el Govern central deixa a criteri i responsabilitat de les empreses quan s’haurà de parar o no l’activitat durant una onada de calor. Aquí no hi ha novetat, ja que la normativa de prevenció de riscos laborals ja obligava les companyies a contemplar tota potencial i previsible amenaça contra la salut dels empleats i a adoptar les mesures necessàries per minimitzar-la.
Referència a l’Aemet
No obstant, el text publicat ahir obliga les corporacions a contemplar de manera específica les temperatures extremes i especificar en els seus plans de prevenció què han de fer els empleats quan l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decreti una alerta taronja o vermella. «Fins ara no s’estava fent», va remarcar el responsable de salut laboral de la UGT, José de las Morenas. Des de CCOO van destacar la referència a l’Aemet, que servirà als treballadors per tenir clar quan i quines actuacions han de reclamar ala seva empresa. «Abans era més difús», segons el responsable de salut laboral de CCOO, Mariano Sanz.
A Foment del Treball van admetre que encara estan «assimilant» aquest canvi. «Ni tan sols ens han informat que es disposaven a aprovar-ho», va afirmar el responsable de salut laboral de la patronal, César Sánchez. Una falta de diàleg que també van criticar fonts de la patronal Pimec. «Ha faltat concertació de les mesures proposades, però també l’enfocament d’una qüestió que és un problema general, no de les empreses», van lamentar en una nota.
El representant de Foment va considerar que la norma està plena de «conceptes jurídicament ambigus» i va criticar que la mateixa no distingeixi en cap moment entre les mesures a adoptar en cas d’una alerta taronja o una de vermella. Per la seva part, des de la patronal de les pimes catalanes van remarcar que «cal afegir alternatives per a les situacions en les quals no es pugui continuar l’activitat».
La norma aprovada pel Consell de Ministres no prohibeix tota activitat a l’aire lliure durant una onada de calor, però especifica que queda vetada quan «les mesures preventives anteriors no garanteixin la protecció de les persones treballadores». És a dir, si no és possible començar abans a treballar, partir la jornada o incrementar les pauses, per exemple, s’haurà de parar per protegir la salut dels treballadors de les empreses.
Falta de concreció
«Una alerta implica que es pot arribar a pics de temperatura, però no que tot el temps estiguem a aquestes temperatures. Què fem? El problema no és introduir canvis, sinó que no sabem quins ni com», va apuntar el representant de Foment. Aquesta falta de concreció preocupa els empresaris, ja que no complir la normativa tindrà conseqüències econòmiques. En aquest sentit, exposar de manera temerària els treballadors a les onades de calor està considerat una falta greu o molt greu a la llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social (Lisos), fet que està sancionat amb entre 2.451 i 49.180 euros, en cas greu, i entre 49.181 i 983.736 euros, en cas molt greu. La gradualitat de la sanció queda a criteri de cada inspector, si bé a més risc i més imminència, més elevada serà la quantia. Cal destacar que un total de cinc treballadors van morir l’any passat a causa de cops de calor i nou més van patir danys greus, segons les dades recopilades per Treball.
Comunicacions a les empreses
A Catalunya, el Departament de Treball va començar el mes de maig a enviar informacions a les empreses de sectors exposats a l’estrès tèrmic tant a l’aire lliure -jardineria, construcció i repartiment, entre altres- com sota cobert -com fleques, forns industrials i cuines-. Aquestes comunicacions s’aniran intensificant en les pròximes setmanes i s’hi sumaran enviaments massius de cartes a les empreses per part de la Inspecció de Treball recordantlos les seves obligacions en aquest assumpte.