Més de cinc mil contagis per tercer dia consecutiu
El Punt. Un terç dels infectats per Covid, a la ciutat de Barcelona. Alguns hospitals tornen a restringir al mínim les visites.
Catalunya va encadenar ahir tres dies consecutius amb més de 5.000 contagis diaris de coronavirus (5.700 comunicats les últimes 24 hores), sobretot entre la població jove. Un terç dels contagiats són de la ciutat de Barcelona. Tots els indicadors epidèmics estan disparats, en especial el risc de rebrot, que puja fins als 438 punts i els experts no dubten a dir que ja estem en una cinquena onada. De fet, la positivitat, és a dir, el percentatge de proves de diagnòstic de coronavirus que donen positiu, s’eleva al 10,90%, que és més del doble del 5% en el qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l’epidèmia està en fase de control. El risc de rebrot, que al juny era del 0,96, ahir era del 2,07, una transmissió, doncs, descontrolada.
El fet que la població més jove és la que encara no està vacunada fa que sigui en aquesta franja on s’han disparat els contagis, però també hi influeix l’augment de la variant Delta –segons els experts, serà predominant la setmana que ve–, que s’encomana més. A tot això s’hi ha d’afegir la suavització de les restriccions i el fet que la gent ha començat a viatjar i a gaudir els viatges i l’oci d’estiu. Aquí s’ha de tenir en compte els efectes de la revetlla i el pont de quatre dies de Sant Joan i la sortida massiva a festes i concerts. Precisament ahir es va fer el festival de música Canet Rock, pel qual passaran 22.000 persones entre públic, sobretot joves, artistes i treballadors, que hauran de passar test d’antígens. Segons va informar ahir al vespre l’organització, dels 20.763 tests que es van fer ahir fins poc abans de l’inici dels concerts, només 151 persones van donar positiu.
A tot això ahir la patronal de l’oci nocturn, Fecasarm, va dir que el 40% dels locals no obriran la setmana vinent, per l’auge de contagis i, entre altres coses, perquè el govern no imposa que per entrar als locals s’hagi de passar test d’antígens.
Els experts alerten de la necessitat de “fugir dels grups de risc”, explicava ahir Enric Àlvarez, professor del grup computacional de sistemes complexos de la Politècnica (UPC). Àlvarez va vaticinar que “la setmana que ve serà clau per veure si disminueixen els contagis generats durant el pont de Sant Joan”. El físic va recordar que els efectes de la vacunació entre els joves no es notarà “fins d’aquí unes setmanes”.
De moment aquest augment brutal de contagis no es nota als hospitals –ahir hi havia 473 ingressats, dos menys que divendres– però sí als CAP, que estan a punt de saturar-se per l’allau de proves de PCR en un moment en què continuen vacunant. “Al final el sistema petarà”, va advertir en declaracions a TV3 el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, que va criticar que s’estigui cobrint la sobrecàrrega “a còpia que el personal faci més hores”.
Alguns centres hospitalaris han començat ja a modificar el règim de visites als interns per culpa de l’augment dels contagis. A l’hospital Parc Taulí de Sabadell des d’ahir els ingressats només poden rebre la visita d’un familiar durant una hora al dia i sempre ha de ser la mateixa persona.