Marxa enrere en l'oci nocturn amb risc de contagi rècord | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Marxa enrere en l’oci nocturn amb risc de contagi rècord

  |   Novetats

El Punt. El govern obliga a tancar a partir de divendres els interiors de tots els locals i només podran continuar els que tinguin terrassa. Els festivals i concerts amb més de 500 persones dempeus i ballant estaran obligats a fer tests o PCR.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia dit fa una setmana que confiava a no haver de fer marxa enrere en la desescalada. Però els contagis s’han desbocat i els indicadors epidemiològics han arribat a xifres rècord, amb una velocitat de transmissió de 3,30, cosa que vol dir que 10 persones ja en contagien 33 més, i un risc de rebrot de 1.281 punts, una xifra desorbitada que supera de molt els 1.044 punts del 23 d’octubre de l’any passat, el pic més alt registrat fins ara. Amb aquesta situació de contagis multiplicats, l’atenció primària saturada i un augment d’ingressos als hospitals –ahir hi havia 575 persones ingressades, 31 més que dilluns, de les quals 133 a l’UCI, 12 més que el dia anterior–, el govern va acordar ahir fer marxa enrere en la reobertura de l’oci nocturn i només permetre que estiguin oberts els establiments que tinguin espai o terrassa exterior. La mesura, que va anunciar al matí la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i que entrarà en vigor dijous a les 12 de la nit, durarà 15 dies i inclou també l’obligatorietat de tancar qualsevol activitat a les tres de la matinada.

Les restriccions no afecten els festivals programats, com per exemple el Cruïlla, ni tampoc les fires. En el cas dels concerts, però, quan l’aforament superi les 500 persones i l’esdeveniment permeti estar dempeus i ballar, els organitzadors estaran obligats a fer tests d’antígens o PCR 12 hores abans o a demanar un document que acrediti la vacunació completa.
L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) va mostrar “disconformitat i estupefacció”, al·legant que fan “tornar enrere” quan “ni tan sols un 20%” de les sales” han reprès l’activitat d’oci nocturn, i amb restriccions de més del 50% d’aforament.
L’anunci del govern es va fer després d’una reunió d’urgència entre Salut i la patronal de l’oci nocturn. Tenint en compte que dilluns el mateix executiu havia parlar d’adoptar mesures “quirúrgiques”, la patronal estava convençuda que li proposarien implementar tests d’antígens per poder accedir a les discoteques. El sector va denunciar que aquest tancament és “una sentència de mort”.
El secretari general de la patronal Fecasarm, Joaquim Boadas, va anunciar la decisió de recórrer contra la decisió del govern al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. “És un tancament de cara a la galeria, ara tenen un cap de turc per pagar els plats trencats”, va lamentar Boadas, que entén que la decisió és “totalment desproporcionada i contraproduent” i acabarà abocant els joves a un oci nocturn il·legal i sense mesures de control. “La culpa és de l’administració, per la seva inactivitat els últims vuit mesos”, va lamentar Boadas.

Persones més grans

La decisió que va prendre el govern està motivada especialment per l’elevada incidència de la malaltia que ha provocat l’alta transmissió entre joves de 15 a 29 anys. Però ahir a la tarda va comparèixer el subdirector general de l’Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, per ampliar l’abast de les noves mesures i va admetre que els contagis estan també afectant “persones més grans que encara no tenen la pauta completa”. Precisament ahir mateix, el Biocomsc, l’equip d’investigació de la UPC que ha estat assessorant el govern en el control de la pandèmia, va alertar d’una pujada del nombre de casos entre persones de 30 a 50 anys i també en el grup de 50 a 70, cosa que explicaria l’augment de les hospitalitzacions dels últims dies. Segons el Biocomsc, els contagis reals actuals podrien arribar als 50.000 setmanals i si no s’atura aquesta dinàmica aviat un de cada 40 joves acabarà contagiant-se.

A banda de les mesures sobre l’oci nocturn, la nova resolució del govern recomana continuar usant la mascareta, encara que ja no sigui obligatòria a l’aire lliure. La sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, va insistir ahir en la conveniència del seu ús, especialment “si no es pot garantir la distància d’un metre i mig” i va demanar “un esforç en el compliment i la difusió de les mesures”.

Llebaria va justificar el tancament dels interiors dels locals d’oci nocturn i no els exteriors perquè “sabem que la transmissió és més forta en espais tancats i, per tant, són un espai de risc atesa la situació epidemiològica amb una incidència elevada”. I va expressar la seva confiança que amb aquestes mesures s’aconsegueixi “abaixar la corba i disminuir la transmissibilitat”.

El Síndic investiga els CAP

D’altra banda, i després de rebre moltes queixes ciutadanes sobre el funcionament dels centres d’atenció primària i també sobre problemes en l’administració de vacunes, ahir el Síndic de Greuges va comunicar que ha decidit obrir una actuació d’ofici per estudiar l’impacte que està tenint en l’atenció primària la cinquena onada de contagis i també les mesures adoptades per l’administració per fer-hi front.

De fet, el Síndic de Greuges considera que, donada la situació de saturació evident que viuen els ambulatoris, “caldria considerar altres mesures” més enllà de la vacunació dels joves per evitar el col·lapse dels centres d’atenció primària i assegurar l’atenció adequada a tota la ciutadania.

En concret, el Síndic demana al Servei Català de la Salut informació sobre les mesures previstes per reforçar els serveis d’atenció primària davant l’increment de la demanda, els centres i l’àmbit on s’implementaran i la previsió temporal. D’altra banda, està investigant les dificultats per obtenir el certificat Covid de la Unió Europea (UE).

El Síndic ha començat a rebre queixes de persones que no rebran la segona dosi perquè són menors de 65 anys i han passat la malaltia però també d’aquelles que van ser diagnosticades a través d’un test d’antígens. Sobre els primers, s’ha adreçat al Servei Català de la Salut per saber si s’ha previst una segona dosi per a les persones contagiades i quines actuacions perquè el CatSalut acrediti que estan immunitzades.

Sobre els segons, demana a la secretaria de Salut Pública informació sobre els protocols per fer tests d’antígens i quina és l’alternativa que s’ha previst per a aquest col·lectiu que ara no pot obtenir el certificat.