Maite Esteve: «Invertir en cultura és una oportunitat i no una despesa» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Maite Esteve: «Invertir en cultura és una oportunitat i no una despesa»

  |   Novetats

Diari de Girona. La directora de la Fundació Catalunya Cultura, que celebra el desè aniversari, destaca que sense recursos el talent cultural no pot evolucionar.

La gironina Maite Esteve és la directora de la Fundació Catalunya Cultura, amb seu a Barcelona, que celebra el desè aniversari i té com a objectiu posar en valor la cultura i el mecenatge al nostre país. Durant aquests deu anys, l’entitat ha valorat prop de trescents projectes culturals per ajudar-los en el seu procés de gestió perquè puguin ser sostenibles. I en la seva trajectòria, la fundació és un referent al nostre país en reivindicar l’objectiu de tenir la primera llei de mecenatge a Catalunya. Esteve analitza el binomi cultura i empresa en el podcast número 53 que impulsa Diari de Girona i l’agència La Factoria des del 2023.

«És ser just. És fer justícia a la societat catalana» comença explicant Esteve sobre la futura llei de mecenatge de Catalunya, que fa uns anys que reivindiquen amb fermesa amb el desgast que els suposa. «Aprens a ser molt resilient perquè el sector cultural és molt precari i viu, a vegades, amb unes condicions molt poc favorables. I, per això, nosaltres n’estem al darrere perquè el mecenatge beneficia els temes socials, la recerca i la mateixa cultura», reconeix la directora de la fundació. L’entitat té com a objectiu que aquesta futura llei s’aprovi al Parlament durant aquesta legislatura, o sigui, abans del 2028.

Durant la conversa, Esteve analitza la situació actual de la futura llei, que considera «molt innovadora», pels incentius, els crèdits fiscals i els avantatges que pot suposar per a les empreses. Lògicament, com més facilitats als mecenes, més incentius per a la cultura. «Més cultura, més factors socials, millora de la qualitat de la vida de les persones i molta més recerca. Hem necessitat la covid-19 per adonar-nos que si no invertim en recerca, quan a Catalunya tenim talent de primer nivell mundial, aquest talent no evoluciona i no es pot desenvolupar», sosté.

Per avançar en la promoció de la cultura, tot i la feina invisible i silenciosa que es realitza, considera que, d’entrada, cal ser conscients

Analitza la trajectòria feta fins ara per reclamar la primera llei de mecenatge de Catalunya

del valor que té. «Primer de tot, hem de ser conscients del valor. Tenim un problema d’arrel perquè la cultura no es valora, quan tenim un nivell extraordinari», manifesta amb relació, per exemple, a països com França, on les empreses «senten un orgull quan es vinculen a la cultura perquè els aporta un valor a la marca». Aquesta visió de canvi de mentalitat, per tant, ja ha de néixer a les escoles i és una tasca del sistema educatiu. I sobre aquesta idea, Esteve va posant exemples favorables durant les seves explicacions, des de micropobles a un festival com Temporada Alta, a Girona, com Les Bernardes, a Salt.

I amb relació a la cultura anglosaxona, que també és un referent i un mirall a seguir, valora la presidenta de la fundació que «sobretot, els hi envegem el sentiment de retorn. És veritat que paguen menys impostos que nosaltres, però tenen el sentiment de ‘si jo n’he tret un rèdit, després quan em van bé les coses tinc aquesta necessitat i orgull’, que és la paraula que ens falta a nosaltres, de retorn». I amb comparació a Catalunya, «aquí som més discrets i més humils, però ens trobem amb una manera de ser ‘si us plau, no ho diguis, que ens vindrà més gent a buscar’. Està clar que no sentim orgull», exposa alhora que reivindica que cal fer molta més pedagogia: «Fa molta falta explicar que el mecenatge és una cosa positiva per a tot perquè és una donació d’algú que fa per al bé comú».

En el seu dia a dia a la fundació, considera que aprèn molt dels empresaris i empresàries implicats en l’entitat i la cultura i l’oportunitat de conèixer cada dia molt projectes culturals de gent que és molt resilient. «Sempre dic que nosaltres, com a fundació, tenim l’obligació de fer-ho molt i molt bé perquè uns ens fan confiança i els altres ens donen feina», avança. Els vincles cultura i empresa, amb el luxe de tenir a l’entitat patrons que són referents al país i la satisfacció de veure un projecte que ha passat per la fundació, té èxit. Com per exemple, la pèrdua recent de Joan Planes, fundador de Fluidra, prohom com d’altres que han fet molt per l’entitat. «Se’ls fa poca justícia i a la futura llei, per això, proposem uns premis per als mecenes perquè ens serveixin d’exemple. Caldria que les noves generacions vulguem replicar el que aquestes persones han fet perquè han deixat un llegat molt important del que viurem tots», assegura. I cal posar noms sempre per lloar les empreses de casa nostra que aposten per la cultura com per exemple la Selva, Metalquimia i Marlex. «No pots estimar allò que no coneixes i ells planten la llavor que és tan important», conclou Esteve.