L'últim adéu a can Panxet, els millors cigrons de Palamós | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’últim adéu a can Panxet, els millors cigrons de Palamós

  |   Novetats

Diari de Girona. La històrica botiga del carrer Major tanca després de setanta anys al peu del canó.

La històrica botiga de queviures especialitzada en la venda de grana cuita, Can Panxet, ha abaixat la persiana. El negoci, regentat per Emili `Miliu’ Rigall, estava ubicat al carrer Major de Palamós i s’especialitzava en la venda de cigrons cuits. «El nom de can Panxet no sabem d’on ve. La meva àvia va venir a Palamós l’any 1951 amb el meu pare des de Ventelló, i quan van comprar la casa ja es deia així», explica Rigall, que s’ha passat els darrers 44 anys de la seva vida atenent als clients que li venien a buscar queviures i, sobretot, grana cuita i ara, amb 67, ha decidit posar punt final a una vida d’atenció al client. «Quan vam començar teníem una parada de fruita a fora i després veníem coses a granel, com l’arròs, el cafè o els fideus. Abans es venia tot a granel en unces. Quan vaig tornar de la mili em va tocar decidir si em volia quedar o marxar, i vaig decidir quedar-me», afegeix la tercera generació de propietaris d’aquest negoci.

Rigall exposa que al llarg dels anys ha viscut moltes anècdotes que l’acompanyaran en aquesta jubilació: «Una vegada va entrar el de SAU, en Carles Sabater, que passejava pel carrer i va venir a la botiga per amagar-se perquè la gent no parava d’aturar-lo. També recordo que moltes vegades hi havia senyores que em volien ensenyar com ho havia de fer per cuinar els cigrons…

Quan me’ls venien a comprar!».

De fet, es podria dir que un dels tresors que Rigall s’endú amb la seva jubilació és el secret de com cuinar uns bons cigrons, sens dubte el producte estrella de la botiga. «Els cigrons eren el més buscat. Tot i que també fèiem llenties, fesols d’ull negre i mongetes. Cada dia preparàvem 25 quilos de cigrons i 15 o 20 d’una altra cosa. Sempre hi havia cigrons i el que canviava era lo altre. De fet, el consum ha canviat molt. Abans de grana a l’estiu no en fèiem perquè no se’n venia i ara amb les amanides de seguida se’n fa a l’estiu i molta gent en venia a buscar».

De tant menjar cigrons, Rigall reconeix que «un dels secrets és cuinar-los amb una olla de Sant Ignasi», tot i que amb veu baixa afegeix

Emili Rigall acompanyat de la seva família el darrer dia de feina. 2 El producte estrella: els cigrons.

que «els tenia una mica avorrits».

El final d’una gran etapa

Després de gairebé mig segle, Rigall tanca les portes d’un negoci que s’ha dedicat a divulgar el cigró arreu del poble durant 70 anys. Són moltes les generacions de palamosins que en un moment o altre s’han aturat a can Panxet a comprar cigrons o n’han provat de ben petits

acompanyant als pares o als familiars a comprar.

Una estima que Rigall ha notat des del moment en què ha abaixat la persiana. «M’he quedat parat de l’empatia i dels plors de molts clients. Sobretot clients que venien del meu pare i que quan ens hem acomiadat doncs m’han dit coses molt boniques. Al final es tanca una etapa i ara en comença una altra».