Los trabajadores perdieron cuatro puntos de poder adquisitivo en el 2022 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Los trabajadores perdieron cuatro puntos de poder adquisitivo en el 2022

  |   Novetats

El Periódico. El retorn massiu dels viatgers internacionals anticipa una injecció econòmica en màxims històrics i que polvoritzarà els nivells d’abans de la pandèmia. Els ingressos superaran en un 15% l’anterior rècord de 71.200 milions del 2019 i descomptant l’impacte de la pujada dels preus continuaran situant-se en un 1,4% per sobre.

El turisme accelera cap a un any històric enmig d’un creixement desbordant de la demanda i impulsat també per la pujada dels preus. La reactivació del sector després de la caiguda per la pandèmia es va recolzar en un primer moment en el consum dels clients nacionals, però aquest any s’està registrant un retorn massiu dels turistes internacionals i l’activitat que generen s’ha convertit en el principal puntal del creixement.

El sector dona per fet que les arribades de turistes estrangers marcaran aquest any un nou màxim històric i superaran l’anterior rècord de 83,7 milions de viatgers internacionals que es va aconseguir el 2019 abans de l’ensorrament provocat per la covid. I l’allau de turistes estrangers permetrà marcar també un nou rècord de la injecció milionària que aquests generen per a l’economia espanyola.

Els ingressos per turisme del país –el que gasten els viatgers internacionals durant la seva estada i que efectivament repercuteix en l’economia espanyola– polvoritzaran els nivells previs a la pandèmia i marcaran un nou màxim històric amb 82.000 milions d’euros durant aquest any, segons les últimes estimacions internes que maneja Exceltur, el ‘lobby’ que agrupa una trentena de les companyies més grans del sector (com ara, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu i Amadeus).

La nova cota esperada per a aquest any suposa un increment del 18% en relació amb els 69.100 milions d’euros aconseguits durant l’any passat i una alça del 15% davant l’anterior rècord de 71.200 milions registrat el 2019, l’últim any complet sense pandèmia. La injecció econòmica més elevada dels visitants forans es produeix per l’efecte combinat del ‘boom’ de demanda i de pujada de les tarifes.

No obstant, els ingressos per turisme previstos per a aquest exercici superarà un 1,4% els nivells rècord del 2019 fins i tot en termes reals, sense comptabilitzar l’impacte de la inflació durant els últims anys, segons les estimacions actualitzades d’Exceltur a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica.

El quadro macro que calculen les grans empreses del sector apunta que el PIB turístic escalarà en el conjunt de l’any fins a un rècord de més de 178.800 milions d’euros, amb un creixement del 12% en relació amb l’any passat i un 13,6% més davant els nivells del 2019 precovid. El fort creixement de l’activitat turística ve aixecat en gran part per la pujada de les tarifes que estan aplicant les companyies de manera generalitzada. I, en aquest cas sí, descomptant l’efecte de l’augment de preus, el PIB del sector encara es troba lleugerament per sota dels nivells prepandèmia en termes reals. Sense l’impacte de la pujada de tarifes, el PIB turístic encara és un 1% inferior al del 2019.

RÈCORD RERE RÈCORD FINS A LA PANDÈMIA

Espanya acumulava nou anys consecutius de rècords d’ingressos per turisme fins que la pandèmia en va tallar en sec la progressió. Segons els registres de la balança de pagaments del Banc d’Espanya, el 2019 es va arribar a un màxim històric de 71.202 milions d’euros d’ingressos per turisme, que es comptabilitzen a efectes pràctics com si fossin ingressos per exportacions de l’economia espanyola.

El 2020, amb gran part de l’any d’aturada turística total per les restriccions als viatges internacionals, aquests ingressos es van desplomar fins a només els 16.177 milions, amb un enfonsament de més del 77% i amb la dada més baixa en gairebé tres dècades (en concret, des del 1993). El 2021, els viatgers internacionals que van visitar el país van injectar en l’economia nacional 28.900 milions d’euros, encara un 60% per sota dels nivells previs a la covid i va seguir en nivells de finals dels noranta. L’any passat els ingressos, segons el Banc d’Espanya, van arribar als 69.100 milions, i s’empatava amb els registres del 2018, que ha sigut fins ara el segon millor any de la història.

El Banc d’Espanya calcula a través de la balança de pagaments el volum d’ingressos per turisme del país, mentre que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) elabora l’enquesta de despesa turística Egatur. Entre les dues dades, els ingressos d’un i les despeses de l’altre, sempre hi ha un desfasament milionari. I és que a l’enquesta de l’INE es computa tota la despesa feta pels viatgers, no només el que realment efectuen a Espanya i que repercuteix directament en la nostra economia, sinó que s’inclou també els costos del transport que es pot fer amb una aerolínia estrangera. En el cas de la balança de pagaments, les despeses de transport no estan incloses.