Els immigrants a Catalunya ocupen la major part de la nova ocupació de baix valor afegit | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Els immigrants a Catalunya ocupen la major part de la nova ocupació de baix valor afegit

  |   Novetats
La Vanguardia. Només un 2% dels nadius que s’incorporen al mercat laboral opten per feines precàries. El 98% dels espanyols que es van incorporar al mercat laboral a Catalunya entre el 2019 i el 2023 ho van fer en llocs d’alt valor afegit on el sou està per sobre de la mitjana. En canvi, només un 2% dels espanyols van optar per feines precàries, segons un informe elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona.
Són els immigrants els que ocupen majoritàriament els llocs que deixen lliures els espanyols per no voler-los ocupar. De fet hi ha sectors -com l’hostaleria o el comerç- en què no només els nous llocs són ocupats íntegrament per immigrants sinó que substitueixen molts espanyols que abandonen el sector. “Els nadius han deixat d´anar a treballar a sectors de baix valor afegit”, diu Joan Ramon Rovira, director del servei d´estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Una altra manera d’analitzar aquest fenomen és veure com es reparteix la feina d’alt valor afegit amb sous per sobre de la mitjana. En aquest cas, els espanyols ocupen el 67% del total i els immigrants, el 33% restant. Les xifres de la Cambra es calculen amb les dades d’afiliació a la Seguretat Social on es considera espanyol tot aquell amb DNI del país. En canvi, altres estudis que es basen en l’EPA consideren immigrant el nascut fora d’Espanya independentment de si ha aconseguit la nacionalitat espanyola i, per tant, el DNI.

D’aquesta manera, les dades d?afiliació mostren que del 2019 fins avui, el 50% de la nova ocupació a Catalunya (sigui del tipus que sigui) va ser ocupat per nadius i la resta per forans. Quan s’analitza aquest mateix procés però amb l’EPA la presència de no nascuts a Espanya és molt més elevada, ja que s’hi inclouen treballadors nacionalitzats espanyols.

El col·lectiu d’immigrants és molt heterodox i també s’hi inclouen professionals de sectors com la sanitat o les tecnologies de la informació (TIC). En el primer cas, poc més d‟un 20% dels llocs de treball relacionats amb la salut van ser per a forans mentre que en el cas de les TIC s‟acosta al 40%. Catalunya i especialment Barcelona s’estan construint una potent indústria tecnològica que atrau treballadors de tot el món.

A l’informe publicat ahir per la Cambra, l’entitat ha revisat a l’alça la previsió de creixement de l’economia catalana per al 2023 i el 2024 fins al 2,2% i el 2,3%, respectivament, en bona part gràcies al sector exterior . Rovira opina que el creixement trimestral del PIB es desaccelerarà el segon semestre del 2023, però va assegurar que això no ha de generar “cap alarma, estancament o problema”.

Segons la seva opinió, “l’enduriment previst dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE) ha debilitat” les expectatives.