Lloret, entre els destins de platja més competitius | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Lloret, entre els destins de platja més competitius

  |   Novetats

Diari de Girona. El municipi és la referència en l’ús de sistemes avançats d’intel·ligència turística

Lloret de Mar és una de les destinacions de sol i platja més competitives de tot l’Estat, segons un estudi d’Exceltur. El monitor de competitivitat turística de les destinacions de vacances analitza 63 indicadors a 20 municipis seleccionats, que mouen gairebé 60.000 milions d’euros d’activitat econòmica vinculada al turisme, suposen el 41,5% de la demanda de sol i platja espanyol i el 35,4% de l’oferta d’allotjament reglada.

Per davant de Lloret en aquest llistat apareixen Adeje (Tenerife), Calvià i la platja de Palma, totes dues a Mallorca, Benidorm (Alacant), Marbella (Màlaga), Sant Bartomeu de Tirajana (Gran Canària), Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària (totes dues a Eivissa), Chiclana (Cadis), Salou (Tarragona), Yaiza (Lanzarote) i Pájara (Fuerteventura). Per darrere, el llistat el completen Torremolinos (Màlaga), Calella (Barcelona), Ciutadella (Menorca), Gandia (Alacant), Port de la Creu (Tenerife), Peníscola (Castelló) i Roquetas de Mar (Almeria).

Els redactors de l’informe han analitzat factors com ara la implicació política del turisme als ajuntaments, el posicionament a futur, el desenvolupament de nous productes, la valoració de les platges, les millores en la gestió urbanística, la mobilitat urbana, la inversió empresarial i les eines per facilitar la convivència amb els residents, segons l’agència EFE.

En desenvolupament de productes turístics sobresurten Benidorm, Gandia i Salou, i Lloret és la referència en l’ús de sistemes avançats d’intel·ligència turística. A més, en l’ordenació de l’habitatge turístic, ressalta el treball de Lloret de Mar, encara que només 4 dels 20 municipis analitzats disposen de regulació urbanística sobre aquests allotjaments, amb escassa capacitat d’inspecció i control.

Observatori turístic

Aquest divendres, el sotsdirector de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat, Xavier Font, ha confirmat des de Lloret de Mar que Catalunya es dotarà en els pròxims anys d’un observatori de turisme com a eina de gestió de les dades que genera aquesta activitat econòmica.

Font ha assegurat a EFE que la intenció és ferma i a executar durant l’actual legislatura, després d’intervenir en una de les taules del Fòrum Turístic de Destinacions de Costa que s’organitza bianualment a l’empara de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja.

Allà, Xavier Font ha exposat la necessitat de «repensar les dades» que Catalunya té «perquè siguin útils», una funció per la qual s’engegarà el nou organisme, segons recull EFE.

Font ha estat acompanyat en la seva taula de participació en el fòrum de Lloret de Mar d’un responsable de l’Observatori de Canàries, Raúl Hernández, i del de la Plataforma de Ciència de Dades per a la Sostenibilitat de les Destinacions Turístiques i catedràtic de la Universitat de Màlaga, Antonio Guevara.

El representant català ha explicat que Catalunya, enfront d’altres comunitats autònomes, compta a més amb dades extra que procedeixen del pagament de la taxa turística. Xavier Font ha coincidit amb els seus homòlegs en la necessitat que les plataformes que ofereixen dades turístiques estiguin connectades, un concepte que Antonio Guevara ha etiquetat com a «interoperabilitat».

Guevara ha citat per la seva banda fins a quatre sistemes a Andalusia que capten informació de visitants, ha instat els diferents agents a millorar la coordinació i ha advocat per formar als que vagin a treballar amb tot aquest material.

A més, aquest divendres Lloret ha presentat les dades turístiques de tancament de l’any 2024. Com a xifres rellevants destaca el creixement respecte a l’any 2023 de les pernoctacions hoteleres, arribant a les 5.100.000, xifra que suposa un augment del 6%. A més, des de l’Ajuntament remarquen la compensació del mercat rus i ucraïnès que al 2019 aportaven més de 400.000 i 100.000 pernoctacions respectivament amb els 9 principals mercats internacionals: França, Regne Unit, Alemanya, Polònia, Bèlgica, Itàlia, Països Baixos, Irlanda i Suïssa.