L'IPC dels aliments baixa al 2,5% i aplana el camí al final de l'IVA zero | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

L’IPC dels aliments baixa al 2,5% i aplana el camí al final de l’IVA zero

  |   Novetats

El Periódico. Els preus globals es van moderar al 2,3% a l’agost.

Els preus dels aliments, que a l’agost van continuar beneficiant-se del descompte de l’IVA, han sigut determinants perquè la taxa d’inflació baixés el mes passat fins a un 2,3%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ahir va fer públiques les dades definitives de l’índex de preus de consum (IPC). Malgrat que l’indicador definitiu ha introduït una lleu correcció a l’alça respecte a l’avançat, que es va anunciar del 2,2%, la taxa d’agost del 2,3% continua sent una de les més baixes dels últims 13 mesos, des del juliol del 2023. Els carburants, que han caigut també a mínims, van ser un altre dels elements clau en el descens.

El Ministeri d’Economia va destacar especialment “la reducció dels preus dels aliments, amb la disminució de sis dècimes de la taxa interanual fins a situar-se en el 2,5%, la més baixa des de l’octubre del 2021” com un dels motors de la pujada moderada de l’agost. “Aquesta reducció està permetent acostar la inflació dels aliments a l’índex general, gràcies a les mesures de suport adoptades”, va remarcar en un comunicat el departament que dirigeix Carlos Cuerpo.
Ha sigut rellevant, per exemple, la caiguda de l’oli d’oliva, el preu del qual ha descendit un 7,13% des que l’1 de juliol va quedar exempt de l’IVA. Aquesta reducció no només es deu, de fet, als cinc punts que els consumidors han deixat de pagar amb l’eliminació de l’impost, que abans era del 5%, sinó que és atribuïble també a la rebaixa que ja havia previst el sector davant l’anunci d’una millor collita aquesta tardor.
També han deixat empremta en la moderació de preus dels aliments els llegums i les hortalisses fresques, que, en plena campanya d’estiu, han descendit un 4,9% respecte als preus que tenien abans que comencés la collita, al maig. L’únic producte hortícola que no baixa són les patates, que aquest estiu han tornat a encarir-se un 3,38%, després de diversos mesos d’increments.

La rebaixa de l’IVA al 0% dels aliments bàsics, entre els quals s’inclou el pa, els ous, les verdures i la fruita, i a la qual es va sumar el juliol passat l’oli d’oliva, estarà vigent fins al 30 de setembre, segons preveu el decret aprovat pel Govern per mirar de contrarestar la crisi inflacionista iniciada el 2022. Entre l’octubre i el desembre, l’IVA passarà a ser del 2%, davant la previsió de la inflació dels aliments durant l’últim trimestre es veurà moderada a la baixa.

Carburants líquids

La inflació subjacent, l’indicador que reflecteix l’evolució de l’IPC sense tenir en compte el preu dels aliments no elaborats o els productes energètics (que són molt fluctuants, ja que estan més subjectes a la demanda), també disminueix una dècima, i se situa en un 2,7%. Aquesta sí, és la taxa més baixa des del gener del 2022, just abans que comencés l’escalada de preus originada després de l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

Els carburants líquids es van abaratir a l’agost un 9,8%, i el gasoil un 9,0% respecte a l’agost del 2023, amb un barril de Brent que ha baixat ja per sota dels 70 dòlars, malgrat les tensions al Pròxim Orient i la guerra d’Ucraïna. A l’altre costat de la balança, se situen els paquets turístics nacionals, que van experimentar aquest agost un augment del 12,2% respecte al mateix mes del 2023. Els preus en el sector de la restauració (restaurants, bars i locals d’oci nocturn) van pujar aquest estiu un 4,5%, mentre que els dels hotels i altres modalitats d’allotjament es van encarir un 6,4%.

Més alta que la mitjana

L’índex de preus de consum (IPC) de l’agost es va situar en el 2,4% a Catalunya, una dècima més que en el global d’Espanya.

Han moderat la pujada els aliments i les begudes no alcohòliques, que s’han encarit un 2,6% respecte a l’agost del 2023. L’augment més rellevant és el de restaurants i hotels, un 4,3% més cars que l’any passat el mateix mes.