L’interès dels estrangers per llogar un habitatge a Girona creix més d’un 30%
Diari de Girona. És la vuitena província d’Espanya més atractiva per arrendar un habitatge per als ciutadans de fora de l’Estat, segons el portal Idealista. Begur, Pals i Llançà, entre els pobles de menys de 5.000 habitants que els estrangers prefereixen per viure.
L’interès per arrendar un habitatge des de l’estranger es va disparar el 2022 i es consolida el 2023. En el segon trimestre d’aquest any, el nombre de visites des de l’estranger a les ofertes de lloguer a les comarques gironines ha crescut fins a un 30,9% respecte al mateix període del 2019, segons dades del portal immobiliari Idealista.
Aquesta tendència és general a tot el mercat immobiliari espanyol, segons destaca el portal. A Espanya, al tancament del segon trimestre d’aquest any, es confirma una pujada propera al 85% en el nombre de visites a l’oferta de lloguer a Idealista davant del mateix període del 2019. Segons aquest estudi, analitzant les visites rebudes al marketplace immobiliari durant el juny, el 12,5% del total es va fer des d’altres països.
Tot just va suposar un increment de l’1% davant el mateix període de l’any passat, però és que les visites el 2022 es van disparar gairebé un 80% interanual. Ara, la tendència a l’Estat continua pujant i assoleix el pes més gran sobre el global de visites a Idealista, millorant així la dada de l’any passat i superant en més d’un punt (11,2%) la xifra el 2019, abans de l’esclat de la pandèmia.
Interès per la costa
La demanda estrangera per llogar una casa concentra el seu interès a les zones de costa. Balears (26%), Alacant (25,2%), Màlaga (22,8%) i Santa Cruz de Tenerife (21,4%) son les regions més atractives per als forans per trobar un pis de lloguer, concentrant més pes de visites des de l’estranger al seu mercat. Girona se situa com la vuitena província d’Espanya que desperta un major interès per a arrendar un habitatge, amb un 14,5% de les visites.
L’evolució de les visites des de l’estranger a l’oferta de lloguer en Idealista davant del pic del 2022 ha estat heterogènia a les províncies costaneres. Tot i mantenir volums per sobre del 20%, les quatre més destacades van rebre menys visites al tancament del segon trimestre d’aquest any: Balears (-8,6%), Màlaga (-8%), Alacant (-5,1%) i Santa Cruz de Tenerife (-2,3%). Els supera el descens registrat a Las Palmas (-9,8%), i cinc províncies més també registren dades negatives, com Barcelona (2,1%) o Girona (-1,3%).
Però a les 15 províncies restants, les dades de visites des de l’estranger el 2023 són millors que l’any anterior. Destaquen les pujades protagonitzades per la Corunya (26,9%), Astúries (24,5%), Lugo (22,2%), Múrcia (10,5%) o Castelló (10,1%).
Si comparem les visites al mercat de lloguer a la costa espanyola en comparació amb les registrades a tancament de juny del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, aquestes han crescut de manera considerable, arribant a registrar un increment del 50%.
Els municipis més atractius
L’interès dels estrangers per trobar un habitatge a Espanya, tant de lloguer com de compra, es trallada també als pobles de menys de 5.000 habitants. El tret principal que comparteixen és que es tracta de municipis costaners o situats a pocs quilòmetres del mar.
Segons un estudi realitzat per Idealista, analitzant les visites rebudes a la base de dades durant els mesos de juny i juliol, Benitachell (Alacant) és el poble on es registra un volum més gran de cerques d’habitatge des de l’estranger.
Les comarques gironines dominen aquestes primeres posicions, ja que els tres següents llocs dins d’aquest llistat son per a municipis de la demarcació de Girona: Begur, Pals i Llançà. Durant juny i juliols els habitatges d’aquests pobles van rebre més de 74.000 visites des de l’estranger cadascun, essent Begur el poble que desperta un major interès, amb 89.181 visites, segons el portal immobiliari Idealista. El pòdium dels cinc primers es completa amb el municipi alacantí d’Arenals del Sol.
A continuació trobem els pobles malaguenys de Frigiliana i Cómpeta, abans del mallorquí Ses Salines. En novena posició se situa Ponga a Astúries, seguit per Alcossebre (Castelló), Els Poblets i el Verger (tots dos a Alacant), Cala d’Or (Balears), Busot i Algorfa (també a Alacant).
Els cinc llocs finals d’aquest top 20 de pobles es completen amb Sencelles (Balears), Ojén (Màlaga), Formentera del Segura (Alacant), L’Ampolla (Tarragona) i Sant Joan dels Terrers (Almeria).
Europeus amb ingressos de 6.000 euros al mes
Són molts els estrangers que sol·liciten una hipoteca a Espanya per comprar un habitatge. La majoria són d’origen europeu, tenen uns ingressos mitjans propers als 6.000 euros mensuals, estan interessats a comprar habitatges que costen més de 200.000 euros i busquen préstecs a tipus fix.
Segons el portal immobiliari Idealista, aquest és el perfil d’estrangers que han demanat un préstec hipotecari a través de la seva plataforma el segon trimestre de l’any. Segons les dades, britànics, alemanys i suïssos són les nacionalitats que han liderat les sol·licituds entre abril i juny, fins a aglutinar el 42,5% del total. Els segueixen nord-americans, holandesos, francesos, irlandesos, belgues, italians i suecs.
En concret, els clients que provenen d’altres països interessats a aconseguir finançament per adquirir un immoble tenen uns ingressos mensuals de 5.933 euros, busquen habitatges amb un preu proper als 210.000 euros i sol·liciten un import mitjà de 151.200 euros. Així, l’operació suposaria un nivell d’endeutament del 24%. En tots els casos, aquestes xifres superen la mitjana dels demandants d’hipoteques nacionals.
N’és una prova que les sol·licituds rebudes al broker hipotecari d’Idealista entre abril i juny eren de llars amb una renda mitjana de 3.277 euros al mes, que buscaven un préstec d’uns 135.900 euros per adquirir habitatges amb un preu de 175.000 euros.
Ara bé, les xifres varien segons les nacionalitats. En el cas de les entrades que arriben des dels Estats Units i Suïssa, la renda mitjana mensual supera els 9.000 euros, mentre que les que procedeixen d’Itàlia i Bèlgica no arriben a 5.000 euros. També hi ha diferències en el preu de compra dels habitatges i novament els EUA i Suïssa lideren la llista, aquesta vegada juntament amb Alemanya, amb uns valors mitjans superiors als 240.000 euros.
Les sol·licituds se centren sobretot a finançar la compra d’habitatges ubicats a les zones costaneres, l’enclavament estrella històric per als estrangers.