L’import de les pensions als grans municipis gironins, a la cua de Catalunya
Diari de Girona. Lloret de Mar va ser l’any 2021 la localitat de més de 20.000 habitants amb una pensió contributiva més baixa a Catalunya. Girona és la ciutat de la demarcació on la prestació és més alta, 1.334 euros de mitjana.
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) va fer públiques ahir dades de les pensions contributives a 31 de desembre del 2021 a les diferents demarcacions de Catalunya. Dins d’aquesta estadística, es troba l’import mitjà dels pensionistes als municipis catalans amb 20.000 habitants o més, un llistat en el qual la majoria dels municipis gironins es troben a la cua.
Només una ciutat es troba entre les localitats amb una pensió més elevada, Girona. La capital de la província ocupa el setè lloc del rànquing, amb una pensió mitjana de 1.334 euros. En canvi, si fixem la mirada a la part baixa de la taula, allà és on es troben la majoria dels grans municipis gironins.
De les 67 ciutats que apareixen al llistat, Lloret de Mar és la que va registrar un import mitjà de pensió més baix, segons aquestes dades corresponents el desembre del 2021, concretament de 1.002 euros, un 19,1% per sota de la mitjana catalana. Per trobar dins d’aquest rànquing més municipis gironins no cal anar molt lluny. La posició 65 i 64 l’ocupen Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, respectivament, amb un import mitjà 1.046 i 1.065 euros, mentre que Blanes i Figueres ocupen el lloc 61 i 62, respectivament, en aquest llistat.
De fet, a excepció de Girona, cap dels nou municipis de les comarques gironines que apareixen en aquesta estadística superen la posició 50 del rànquing. La pensió mitjana a Banyoles a finals del 2021 era de 1.173 euros, a Olot de 1.163 i a Salt de 1.149.
Un dels factors que explica les diferències en l’import mitjà de les pensions contributives és la major o menor presència de pensions provinents del Règim especial de treballadors autònoms (RETA), ja que generalment són més baixes que les del Règim general. La pensió mitjana provinent del Règim general per a Catalunya era de 1.168 euros, mentre que la pensió mitjana del RETA se situava en 749 euros.
El pes del Règim especial de treballadors autònoms a les comarques gironines es troba per sobre de la de la majoria de les demarcacions catalanes. De fet, pel que fa al percentatge de persones dins d’aquest règim el desembre del 2021, totes les comarques de Girona se situaven per sobre de la mitjana catalana, que llavors era del 18,6%.
A la Cerdanya, per exemple, fins a un 43,8% dels pensionistes entraven dins d’aquest règim de cotització. Pel que fa al percentatge de pensionistes del RETA a les altres comarques de Girona, a l’Alt Empordà era del 32% al desembre de 2021, al Baix Empordà 26,8%, al Pla de l’Estany 26,7%, a la Garrotxa 22,4%, el Ripollès 21,2%, la Selva 20,7% i el Gironès 19,3%.
Per entendre les diferències en l’import mitjà de les pensions contributives també cal tenir en compte la importància del turisme a alguns d’aquests municipis gironins. Un sector amb uns salaris que no acostumen a ser elevats i amb feines per temporades que, per tant, suposen una menor una cotització.
Més pensionistes al Ripollès
Si ens fixem en el percentatge de pensionistes sobre el total de població a les diferents comarques de Girona, el Ripollès és la comarca amb un nombre més elevat, fins al 27,7% de la població a finals del 2021 era pensionista. A més del Ripollès, la Garrotxa (22,1%) son les dues comarques de Girona que superen la mitjana catalana (19,6%). Pel que fa a la resta de comarques el percentatge de pensionistes al Pla de l’Estany era del 18,2%, a la Selva del 17,7%, al Baix Empordà del 17,3%, al Gironès del 16,3%, a l’Alt Empordà del 15,8% i a la Cerdanya del 14,6%.
Les pensions més elevades
Pel que fa al global de Catalunya, el Barcelonès va ser la comarca amb un import mitjà de les pensions contributives més elevades, amb 1.338 euros, a 31 de desembre del 2021, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Es tracta d’un import que supera en un 8% la mitjana catalana, que era de 1.240 euros. En segon lloc, se situa el Tarragonès i el Baix Llobregat, amb 1.280 euros i 1.275 euros, respectivament, amb un 3% per sobre la pensió mitjana a Catalunya. Altres comarques que es van situar per sobre els 1.240 euros són el Gironès, el Garraf, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, mentre que a l’altre extrem, a la Terra Alta és on es rebien les pensions per un import més baix, amb 892 euros, un 28% menys que al conjunt de Catalunya.