L'Estat rep un 21% més pels dividends de les empreses públiques | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

L’Estat rep un 21% més pels dividends de les empreses públiques

  |   Novetats

La Vanguardia. La recuperació d’Aena després de la pandèmia eleva els ingressos als 2.400 milions.

La recuperació de l’activitat econòmica després de la pandèmia no només ha elevat els ingressos fiscals de l’ Estat, sinó també els procedents de les empreses públiques o participades, que han millorat els resultats a l’últim exercici i que ja aporten gairebé 2.400 milions d’euros a l’any en dividends.

La presència de l’ Estat a les empreses s’articula a través de la Sepi, Enaire i el mateix Ministeri d’Hisenda. Té un 51% de l’operador d’aeroports Aena, un 20% del gestor de la xarxa elèctrica Redeia, un 5% de la gasista Enagás, un 28% del grup tecnològic i de defensa Indra, un 2,3% del d’aerolínies IAG, un 10,3% de l’alimentari Ebro Foods i
un 4,1% del fabricant d’avions Airbus.

Per les accions en totes aquestes empreses cotitzades ha obtingut 572 milions d’euros en dividends amb càrrec als resultats del 2022, una part dels quals s’ha repartit el 2023. És gairebé tres vegades més que els 194 milions d’euros ingressats l’any anterior, gràcies a la forta recuperació d’Aena.

L’operador espanyol d’aeroports va rebre amb especial intensitat el cop de la pandèmia, que va paralitzar l’activitat i que li va ocasionar pèrdues de 600 milions entre el 2020 i el 2021. El 2022 va arribar l’explosiva recuperació, amb un benefici de 901 milions i la decisió de tornar a repartir dividends tres anys després. El primer semestre d’aquest any ha guanyat 608 milions, el doble que un any abans.

Les participacions en empreses cotitzades tenen un valor de 18.000 milions d’euros

Entre la resta de participades destaca l’augment del pes de la Sepi, fins a un 28%, en el capital d’ Indra, que va arribar a passar més de cinc anys sense repartir dividends i que el Govern ha convertit en la punta de llança dels programes de defensa. Airbus també s’ha recuperat amb força, mentre que Redeia, l’antiga Red Eléctrica, i Enagás sempre han estat una font recurrent d’ingressos. IAG va guanyar 430 milions l’any passat, però no va repartir dividends.

Les participacions de l’ Estat en empreses cotitzades tenen un valor borsari de més de 18.000 milions d’euros. La part a Aena val 10.900 milions i acumula una alça d’un 18% des del gener, davant els 4.185 milions d’un 4,1% a Airbus, que s’ha revaloritzat un 13%. 1.595 milions més venen de Redeia, que cau en borsa un 10% des de començaments d’any, davant dels
662 milions d’ Indra, que puja un 24%. Les accions a Ebro valen 260 milions, davant els 215 milions a IAG i 205 milions a Enagás.

Les cotitzades són les empreses que més lluen a les participacions estatals, però l’autèntic mannà és la Selae, és a dir, Loteries i Apostes de l’Estat. Adscrita al Ministeri d’Hisenda, va ingressar 9.687 milions d’euros el 2022, un 3,5% més, i va guanyar 1.993 milions, un 2,4% més, dels quals 1.794 milions van anar a dividends per al seu accionista únic.

A cop de primitives, dècims de loteria, travesses i participacions de Nadal, la Selae va aconseguir, a més, ampliar l’any passat la xarxa d’establiments, fins a 4.151. Totes aquestes delega­cions, explica a l’informe anual, són privades.

Loteries continua sent la font de recursos més important després de guanyar 1.993 milions

Entre els dividends de l’ Estat també destaquen els de l’empresa Tragsa, que en tot just tres anys s’ha convertit en una autèntica navalla suïssa per a l’Administració. Dedicada a prestar serveis que van de la conservació dels boscos a la tramitació massiva dels ERTO durant la pandèmia, l’empresa va ingressar l’any passat 1.313 milions. Abans de la pandèmia, els ingressos s’acostaven als 800 milions.