L’Estat espanyol, epicentre de la cinquena onada
El Punt. L’OMS veu amb preocupació la propagació de la variant delta, però Brussel·les no es mulla sobre els viatges.
L’avenç europeu en la lluita contra la pandèmia queda estroncat per la pífia de la península Ibèrica amb la reobertura exprés que pretenia salvar la temporada turística. L’Estat espanyol i Portugal són l’epicentre de la cinquena onada a la Unió Europea.
De fet, és inexistent a la resta d’estats del bloc europeu, on mantenen a ratlla el virus, almenys per ara. La majoria tenen nivells baixos de contagis, per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Només Irlanda, Luxemburg i algunes parts de Suècia i els Països Baixos estan en una zona intermèdia de color taronja, amb menys de 200 casos per cada 100.000 habitants.
En canvi, l’Estat espanyol es va tenyir ahir pràcticament de vermell al mapa de la UE sobre la Covid-19 superant aquest llindar. Catalunya ja va passar fa una setmana a la zona vermella de risc, i s’hi manté per segona setmana consecutiva, ja que continua estant per sobre dels 200 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades actualitzades ahir pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).
Com l’Estat espanyol, Portugal també ha recaigut en la pandèmia, i a tots dos se’ls complica l’estiu amb els turistes europeus preocupats per les reserves i França pressionant perquè els seus visitants i turistes no hi viatgin. A Brussel·les no s’hi volen mullar i es limiten a demanar “coordinació” als estats en les seves recomanacions de viatges. Mentrestant, el sector turístic ja tremola i, de retruc, tot el teixit econòmic. Almenys, la Gran Bretanya va aixecar ahir la quarantena per als qui arribin de l’Estat als seus aeroports o ports marítims, tot i que la mesura no s’aplicarà fins al dia 19 de juliol.
Precisament, Brussel·les preveia que juliol, agost i setembre ajudessin a reflotar l’economia d’aquests territoris del sud, altament dependents del turisme i el sector serveis. Catalunya és un dels que n’haurien de sortir més ben parats si aconsegueix controlar el virus, segons un estudi recent de la Comissió Europea. Però, de moment, no va pel bon camí.
A l’Organització Mundial de la Salut hi ha preocupació per la situació a l’Estat espanyol. La màxima autoritat sanitària mundial va alertar ahir del “creixent risc d’hospitalitzacions” per la propagació de la variant delta de la Covid-19. “L’augment de casos es deu a una major interacció social per l’aixecament de les restriccions i a la propagació de la variant delta, que és més transmissible”, va assegurar ahir a l’ACN un portaveu de l’organització.
L’OMS avisa les autoritats que la vacunació és “vital” aquest estiu, perquè una sola dosi no protegeix completament de la variant, segons les evidències recollides. Però la campanya d’immunització no és suficient i no es pot abaixar la guàrdia. “Cal fer-ho tot”, recorden des de l’OMS, que recomana sobretot “evitar grans concentracions de gent”, mantenir la distància social i utilitzar la mascareta. Així, l’organització amb seu a Ginebra aposta per mantenir “les mesures fins que la transmissió es redueixi”.