L’escalfament global fa les onades de calor «normals»
Diari de Girona. Un estudi del World Weather Attribution apunta que les temperatures extremes del juliol haurien estat «gairebé impossible» sense la crisi climàtica.
L`onada de calor extrema que aquest mes de juliol ha envaït gran part de l’hemisferi nord del planeta, des dels Estats Units fins a Europa, hauria estat «gairebé impossible» sense el canvi climàtic. Segons apunta un estudi de la plataforma World Weather Attribution, l’alteració del clima provocada per la nostra espècie ha multiplicat per 50 les possibilitats que, per exemple, la Xina polvoritzés el seu rècord de temperatura i registrés màximes de fins a 52,2 graus a la regió de Xinjiang. «L’escalfament causat pels gasos d’efecte hivernacle fa que les onades de calor extrema ja no siguin successos inusuals», conclou l’anàlisi publicada ahir. Segons aquest estudi, liderat per l’Imperial College de Londres, aquest tipus d’episodis extrems serien una cosa extremadament estranya en un món sense canvi climàtic.
Però a causa de l’avenç d’aquest fenomen global, que s’ha accelerat els darrers anys, les onades de calor han esdevingut «cada vegada més intenses, duradores i freqüents» a gran part del planeta. Fa un segle i mig, per exemple, aquests extrems de temperatura només es registraven un parell de vegades cada 100 o 200 anys. Ara, segons apunten els registres, pràcticament cada dècada es viuen un (o més) episodis de calor extrema. L’última onada de calor que ha fuetejat el nord del globus il·lustra a la perfecció com el canvi climàtic està extremant aquest tipus de fenòmens. «Si la humanitat no hagués escalfat l’atmosfera amb la crema de combustibles fòssils», expliquen els experts, la temperatura mitjana registrada la setmana passada hauria estat 2,5ºC més baixa a Europa, dos graus per sota a Amèrica del Nord i un grau menys a la Xina.
Així mateix, també hauria estat pràcticament impossible registrar xifres tan altes com els 45ºC de màximes observades dimarts passat a diverses zones de Catalunya, especialment a l’Empordà. Però l’augment de les onades de calor és una prova irrefutable que estem exposats al col·lapse climàtic? No, respon Friederike Otto, investigador del Grantham Institute for Climate Change. L’estiu passat, sense anar més lluny, s’estima que les onades de calor van provocar almenys 60.000 morts prematures a Europa, 11.000 a Espanya.
Onades cada dos o cinc anys
Segons apunten els pronòstics, «si les emissions globals no es frenen dràsticament abans que s’acabi aquesta dècada» les onades de calor esdevindran cada cop més extremes i freqüents. Fins i tot respecte els llindars actuals. Els experts estimen que si les temperatures globals augmenten dos graus de mitjana, cosa que segons els experts podria passar a mitjans d’aquest segle, la típica onada de calor que abans passava una vegada cada 100 anys i que ara es repeteix cada 30, en un futur podria donar-se cada dos o cinc anys com a molt.