Les exportacions gironines creixen a ritme d'un nou rècord històric | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les exportacions gironines creixen a ritme d’un nou rècord històric

  |   Novetats

Diari de Girona. Les vendes de les empreses de la província superen els 3.341 milions d’euros fins al maig, amb un creixement interanual del 8,2 per cent.

 Les empreses gironines que venen els seus productes a l’exterior mantenen un elevat ritme de facturació aquest any. Segons dades fetes públiques ahir pel ministeri d’Economia, les exportacions gironines sumaven 3.341 milions d’euros fins al mes de maig, xifra que suposa un increment anual del 8,2% i un màxim històric en aquest període. A Catalunya i Espanya, amb creixements anuals del 15% i el 7% respectivament, les exportacions també marquen rècords absoluts.

L’augment interanual de les exportacions catalanes va ser superior al amitjana de l’Europa dels 27, que va registrar un 3,7%) i de la zona euro (3%), i de països com Alemanya i Itàlia, amb un 3,3% i un 4,8% més, respectivament.

Part d’aquests increments s’expliquen per un creixement més important dels últims 25 anys en els preus industrials pels efectes de la inflació.

El sector alimentari, liderat per la potent indústria càrnia de les comarques gironines, és la que concentra el gruix de les vendes gironines a l’exterior. El segueixen, per volum de vendes, el químic farmacèutic, i la indústria paperera.

França, continua comprant una mica més del 25% de la producció que s’exporta des de Girona, convertint-se en el primer mercat de destí per a les empreses gironines. A continuació se situen Itàlia i Alemanya.

Si l’alimentari és el pal de paller de les exportacions gironines, Catalunya encara continua depenent de forma important del sector automobilístic -Seat és amb diferència el primer exportador català-, i les seves xifres condicions el resultat final de l’estadística.

Precisament ahir, l’Associació

Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac), feia públiques les dades de producció d’automòbils del primer semestre de l’any. Les plantes espanyol van ensamblar 1,3 milions de vehicles, el que representa una pujada del 16,1% en comparació amb l’any anterior, mentre que al juny van repuntar un 1,4%, fins a les 235.749 unitats. Nou de cada deu vehicles es destina a l’exportació. En l’acumulat de l’any, l’exportació de vehicles ha experimentat un augment del 22,1%, amb 1.194.048 unitats exportades respecte al mateix període de l’any anterior. Europa representar el 91,5% del total de la producció, i Alemanya, França, Turquia, Itàlia, i Regne Unit són els principals mercats de destí.

La bona dinàmica del comerç exterior gironí i català s’ha registrat en un primer semestre en el qual tots els instituts d’estudis econòmics pervien un escenari de recuperació per la disminució de les tensions als mercats energètics i alimentaris, així com també l’impuls en la reobertura de la Xina i la millora dels problemes d’aprovisionament. Si bé la recuperació econòmica perdura, la incertesa es manté elevada, en un context d’enduriment sincronitzat de la política monetària.

Fa pocs dies, en la presentació de la Memòria Econòmica de Girona, la Cambra de Comerç ja alertava d’un «alentiment» de l’activitat en els propers mesos com a conseqüència de l’impacte de l’augment dels tipus d’interès i la debilitat d’Europa, en «recessió tècnica».

Ahir mateix, la patronal Cecot també avisava que l’activitat industrial manufacturera entrarà en un període d’alentiment durant el segon semestre de l’any. Aquesta és la principal conclusió del nou Baròmetr Industrial de la patronal, que apuntava que les dades dibuixen una situació que ens ha de `psar en alerta ique posen en risc la viabilitat de les empreses.