Les dones només ocupen un 22% dels llocs de treball en ciberseguretat
El Periódico. La taxa de Catalunya és inferior a la mitjana espanyola (26%) i a l’europea (24%). El gruix dels llocs es concentren en les posicions amb menys demanda i amb sous més baixos.
La presència de les dones en el sector de la ciberseguretat avança però molt lentament. Massa, segons adverteix, en declaracions a EL PERIÓDICO, Laura Caballero, la primera dona al capdavant de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que, crítica, qualifica de “dramàtica” la situació i de “majúscul” el repte. “El futur passa per la tecnologia, i la ciberseguretat és un sector clau. I les dones ens estem quedant enrere en un àmbit molt rellevant”, avisa Caballero, que ha assumit personalment la “responsabilitat” de contribuir a fer que això canviï.
On hi ha més desigualtat és en el camp dels perfils operatius i tècnics: la posició d’experta o expert en IA (11%) i la de professional de proves de penetració (12%) són les que registren els percentatges més baixos de dones.
Caballero veu una oportunitat de canvi en el “tomb del món ciber”, que, explica, amb les noves regulacions haurà de menester més perfils de gestió de risc, que alhora requereixen més habilitats de comunicació, la qual cosa, apunta, pot beneficiar les dones, que són les que tradicionalment han assumit aquests llocs.
L’estudi s’ha elaborat després d’analitzar més de 250 milions de perfils, 65 milions d’ofertes laborals, 23 milions de salaris i 7 milions d’empreses a tot Europa. S’han fet enquestes a 70 empreses de ciberseguretat entre les 516 empreses de Catalunya que donen feina gairebé a 9.500 treballadors i facturen més de 1.000 milions d’euros. I s’han analitzat dades en sis dels màsters que estan vinculats a la ciberseguretat impartits a Catalunya, així com als centres de formació professional.
“Les dades demostren que encara queda molt feina per fer i molt camí per recórrer per aconseguir la igualtat entre homes i dones en el sector de la ciberseguretat”, insisteix Caballero, que, en positiu, reconeix que hi ha “àmbits en què s’ha avançat: ara hi ha més dones en càrrecs directius i més estudiants que fa uns anys”.
En càrrecs directius, les dones representen un 24,7%, xifra que representa un increment de 2,6 punts percentuals respecte a l’estudi del 2022. Malgrat aquest creixement, la xifra encara està per sota de la mitjana d’empreses catalanes (36,4%). També ha crescut de manera ben notable el nombre d’organitzacions empresarials que tenen, com a mínim, una dona en posicions directives. Si el 2022 eren el 47%, ara són el 56%. Queda, per tant, un 44% d’empreses en les quals no hi ha cap dona en càrrecs de direcció.
Hi ha més dones que estudien ciberseguretat, però percentualment encara són una àmplia minoria. Només ho eren el 7% de les estudiants matriculades en cicles formatius d’FP d’aquest àmbit en el curs 2023-2024 (122). En canvi, hi ha un increment (20,1%) molt positiu en els estudis de màsters. També hi ha més empreses (el 44%) amb Pla d’Igualtat.