Les comarques gironines tanquen un juliol càlid i amb temperatures de rècord | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les comarques gironines tanquen un juliol càlid i amb temperatures de rècord

  |   Novetats

Diari de Girona. A Santa Coloma de Farners, el termòmetre ha arribat a marcar 2,7 graus per sobre la mitjana.

Les comarques gironines van tancar dilluns un mes de juliol «càlid» i amb algunes temperatures de rècord, com per exemple els 45,1 graus als quals es va arribar el 18 de juliol al pantà de Darnius-Boadella i a Navata, la temperatura més alta que han mesurat mai les estacions de la xarxa. Aquesta xifra va suposar 1,3 graus més que l’anterior rècord, que s’havia registrat a Alcarràs (el Segrià) el 29 de juny de 2019, amb 43,8 graus.

Però més enllà dels rècords de l’Alt Empordà, la calor també s’ha deixat notar a diversos punts del territori. A Santa Coloma de Farners, per exemple, la temperatura ha estat generalment 2,7 graus per sobre la mitjana, a Sant Pau de Segúries l’ha superat en 2,6 graus i a Das, Olot i Cassà de la Selva s’han registrat 2,5 graus més del que és habitual.

Segons l’informe mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), aquest ha estat un mes de juliol de contrastos, ja que s’han produït pertorbacions atlàntiques que van portar tempestes al Pirineu, Prepirineu i Ponent, mentre que a la resta del país van pujar les temperatures com a conseqüència d’una massa d’aire càlida. Entre el 3 i el 7 de juliol, una pertorbació sumada a una temperatura moderadament alta en superfície va afavorir la formació de tempestes que van afectar el quadrant nord-est del territori, de manera que van arribar a caure fins a 82,2 litres per metre quadrat a pobles com Tortellà.

Entre el 8 i el 12 de juliol, la temperatura va enfilar-se de forma generalitzada i es van arribar a superar els 40 graus a sectors de ponent. Al litoral, prelitoral i la Catalunya central no es van assolir registres excepcionals, ja que el vent marítim va limitar la pujada de les temperatures, però sí que l’ambient va ser especialment xafogós.

Entrada d’una massa d’aire africana

A partir del dia 17, i fins al 21, una nova irrupció d’una massa d’aire africana extremadament càlida va originar un nou pic de calor, molt més potent que l’anterior, que va deixar les mencionades temperatures de rècord a Darnius-Boadella i Navata, a l’Alt Empordà. Tot i això, els valors també van ser anormalment elevats en altres punts del territori.

Pel que fa a les precipitacions, el mes es pot qualificar de «molt plujós» a la part occidental de la depressió Central i a la zona litoral entre el Baix Camp i el Tarragonès, «plujós» al massís del Port i l’altiplà central i «sec» a la resta del país.