Les ajudes dels països europeus al sector de l'hostaleria deixen Espanya en evidència | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Les ajudes dels països europeus al sector de l’hostaleria deixen Espanya en evidència

  |   Novetats

Diari de Girona. Un dels motors econòmics de l’economia espanyola es queda sense aportacions directes de l’administració i agonitza Holanda, Alemanya, França i Itàlia aboquen milers de milions d’euros per subvencionar bars, restaurants i hotels.

Espanya s’ha convertit en l’únic país europeu sense ajudes directes a l’hostaleria. Les úniques ajudes econòmiques que existeixen per al sector són les que han habilitat algunes autonomies, com la Comunitat Valenciana o Catalunya, encara que el sector les considera clarament insuficients.

Mentrestant, només les subvencions al sector en sis països europeus superen els 40.000 milions d’euros, segons l’informe de Competur «Les compensacions a l’hostaleria arriben a sis països europeus».

Alemanya, França i Itàlia van prendre mesures per sostenir bars i restaurants fa diverses setmanes i van trigar menys d’un mes a reaccionar des que es van imposar les noves restriccions a l’activitat per la segona onada del coronavirus.

Segons l’aliança per a la competitivitat en Turisme formada per Hostaleria d’Espanya i Cervesers d’Espanya, el Govern holandès ha estat el més generós amb el sector, destinant uns 15.000 milions. Aquestes són les mesures adoptades a Europa:

És el país que més recursos ha aportat al sector de l’hostaleria, amb una partida que ascendeix a uns 15.000 milions. Les aportacions a fons perdut superen els 2.500 euros per establiment al mes.

El segon país que més ajudes ha atorgat a bars i restaurants amb una partida de 10.000 milions d’euros que duraran fins a juny de 2021. Depenent de la grandària de l’empresa, els establiments poden aconseguir fins a 200.000 euros de subvenció i fins al 90% dels costos fixos.

L’import de les mesures d’auxili a l’hostaleria al país veí s’eleva a 6.000 milions d’euros. Restaurants i bars estan englobats en les ajudes de fins a 10.000 euros mensuals als quals poden accedir les empreses amb menys de 50 treballadors amb pèrdues de fins al 70% dels seus ingressos.

Les ajudes del govern de Giuseppe Conte aconsegueixen un total 5.400 milions d’euros. L’executiu italià abonarà als restaurants de 29 zones turístiques un màxim del 20% dels ingressos que hagin perdut, després de comparar la facturació actual amb el mateix període de l’any anterior. S’inclouen també subvencions per a la compra de matèries primeres 100% italianes amb la finalitat d’afavorir el consum de productes locals.

A Brussel·les, l’executiu aporta 3.000 euros als negocis hostalers que hagin de tancar per les restriccions. A més s’han destinat 50 milions a fer costat a les empreses del sector d’esdeveniments.

 Al Regne Unit, les restriccions del qual inclouen limitació d’horari i nombre de clients en els locals, des del Downing Street s’han habilitat línies d’ajuda de 3.000 lliures per a pagar despeses corrents, com el lloguer del local i els subministraments de llum i aigua, i també assumeix dos terços del salari dels treballadors.

El govern romanès ha fet costat al sector hostaler amb un total de 2.000 milions d’euros, segons explica Competur. Les ajudes suposen el 20% de la facturació de l’any passat de la restauració.