L’empresa gironina Galetes Trias creix un 8% i encara la modernització de la fàbrica de Santa Coloma de Farners
Diari de Girona. Digitalitzarà part de la producció i renovarà maquinària per reduir plàstic i fer envasos més sostenibles
L’empresa gironina Galetes Trias ha crescut un 8% durant el 2024, ha tancat exercici facturant 4,5 milions i encara la modernització de la fàbrica de Santa Coloma de Farners. Aquest any invertirà més de 400.000 euros per digitalitzar part de la producció i renovar maquinària per fer servir envasos més sostenibles. La directora general, Maria Trias, explica que entre els objectius també hi ha reduir l’estacionalitat de les vendes -bona part es concentren a finals d’any- i explorar noves receptes que, sense renunciar al sabor, continguin menys sucres. Galetes Trias produeix anualment 360 tones de galetes, de les quals el 95% es destinen als mercats català i estatal. Aquest 2024 ha sumat Itàlia, Canadà i Rússia al llistat de països on exporta.
De la fàbrica que l’empresa familiar té a l’entrada de Santa Coloma de Farners, de mitjana cada dia que hi ha producció en surten 1.700 quilos de galetes. Entre les seves especialitats -elaborades a base d’ametlla- hi ha les tradicionals teules, els neulets, els ventalls, els pralinets o els crocants.
Es venen en diferents formats, que van des dels assortits -en llauna o capsa de cartró- fins als envasos individuals (en paquets d’entre 100 i 125 grams). En total, Galetes Trias produeix fins a 38 tipus diferents de galetes i el seu catàleg compta amb unes 125 referències. Entre les últimes que s’hi han incorporat hi ha les teules de ratafia, els ventalls amb doble xocolata i aquells altres que mariden xocolata blanca amb llima i llimona.
Sobretot, les vendes de Galetes Trias es concentren a la gran distribució; de fet, aquest canal en representa més del 60%. La resta es reparteixen entre botigues tradicionals (25%), aquelles adreçades als turistes (5%), la web o la tenda que hi ha a la seu de l’empresa (que també compta amb un museu on s’hi fan visites).
La directora general explica que, durant el 2024, la presència de Galetes Trias als lineals de supermercats, botigues gourmet i grans superfícies ha anat creixent. I que l’increment de vendes en aquests canals s’ha traduït, de retruc, en un creixement del 8% de la facturació. L’empresa familiar ha tancat l’any amb una xifra de negoci propera als 4,5 milions. I això, tenint en compte que l’increment de preus de les matèries primeres -en especial, la xocolata- els ha obligat a reduir marges.
Per formats, aquells que han registrat més augment de vendes són els assortits –”el producte estrella és l’Especial 8″, concreta Maria Trias- però també els paquets que contenen una o dues varietats (que es venen sota el nom de Plaers Tradicionals). Aquest 2024, del global de vendes, les capses i llaunes en representen el 64%. I els envasos individuals, un 11%.
Digital i més sostenible
Ara, Galetes Trias encara aquest 2025 amb l’objectiu de créixer un 5% i amb un pla estratègic per modernitzar la fàbrica. En total, les millores a la planta de Santa Coloma de Farners suposaran una inversió de 400.000 euros.
Per una banda, la directora general concreta que “part de la producció es digitalitzarà”, amb l’objectiu de “millorar processos” i obtenir dades “al moment” sobre les galetes que surten dels forns. I per l’altra, l’empresa comprarà nova maquinària d’envasat per reduir l’ús de plàstics i avançar cap a “materials més sostenibles”. En aquesta línia, l’empresa familiar vol assolir el certificat B Corp (que l’acredita com a responsable socialment i ambiental).
En paral·lel, entre els objectius per a aquest any, Galetes Trias també es fixa explorar noves receptes -de bracet amb la Fundació Alícia- per reduir els sucres i apostar més per ingredients de proximitat. El pla estratègic, però, encara té una tercera pota; en aquest cas, destinada a reduir l’estacionalitat amb les vendes. I aquí, concreta Maria Trias, entre les accions previstes hi ha doblar les visites que acull el museu i la fàbrica de Santa Coloma de Farners (actualment, unes 8.000 anuals).
Itàlia, Canadà i Rússia
Galetes Trias es concentra als mercats català i estatal, però part de la seva producció -en concret, un 5%- s’exporta a l’estranger. Actualment, l’empresa gironina té presència estable a Hong Kong, els Estats Units, l’Aràbia Saudita, Alemanya, França, Anglaterra, l’Equador i Guatemala. Aquest 2024, a més, també ha començat a vendre a Itàlia, al Canadà i a Rússia.
Sobre la política d’aranzels anunciada per l’administració Trump, la directora general concreta que estan “a l’expectativa”. Però que, de moment, els seus tres distribuïdors al mercat nord-americà “segueixen treballant”. “De fet, ara estem intentant presentar nous productes als Estats Units, en espera de veure què acaba de passar i si els aranzels s’apliquen”, explica Maria Trias.
117 anys d’història
Galetes Trias té 37 treballadors (el 70% són dones) als quals s’hi sumen les contractacions temporals quan hi ha pics de feina. L’empresa familiar celebrarà aquest 2025 els seus 117 anys d’història. El seu origen es remunta al 1908, quan Joaquim Trias va començar a elaborar galetes des de l’obrador de la pastisseria situada al carrer del Centre de Santa Coloma de Farners.
Ara, més d’un segle més tard, aquesta empresa familiar (que ja arriba a la quarta generació) ocupa una nau de 4.500 metres quadrats a l’entrada de la ciutat, la majoria dels quals -4.200- estan destinats a fàbrica i oficines, i els 300 restants acullen el museu on s’explica la història de les galetes.
En els darrers anys, a més, l’empresa ha anat creant una col·lecció de llaunes decorades. Des de les més clàssiques (amb la imatge de la parella d’avis del logotip) fins a aquelles altres que representen tradicions o es dirigeixen més a turistes (amb castellers, gegants, la Sagrada Família o la ciutat de Girona). Ara, a totes aquestes, Galetes Trias hi ha sumat dues llaunes més. Una que ha creat Pilarín Bayès, amb un dibuix de la pastisseria familiar, i l’altra que parteix d’un quadre pintat per Didier Lourenço, com a homenatge a l’artista.