L'economia gironina va créixer un 4,5% el 2022 amb un nou rècord d'empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

L’economia gironina va créixer un 4,5% el 2022 amb un nou rècord d’empreses

  |   Novetats

Diari de Girona. El valor afegit brut no ha recuperat les xifres anteriors a la pandèmia. El salari real dels treballadors catalans és més baix que el de fa vint anys.

L’economia gironina va creixeer un 4,5% l’any 2022 segons la Memòria Econòmica de Catalunya, editada pel Consell de Cambres de Catalunya i presentada ahir al Saló dels Cònsols de La Llotja de Mar de Barcelona. Tot i això, el valor afegit brut (VAB) a preus constant (descomptada la inflació) encara no ha recuperat les xifres prèvies a la pandèmia. Les dades positives de 2022 mantenen la tendència del 2021 (6,9%), any que Girona va coliderar amb Tarragona el creixement econòmic de Catalunya. Unes xifres que sobresurten en comparació amb les del 2020, quan Girona se situava com la demarcació de Catalunya més afectada per la crisi de la Covid19 (-14,4%).

L’informe també mostra que Girona va ser una de les demarcacions que més va acusar l’impacte de la pandèmia sobre el PIB el 2020 (-14,4%), però també és una de les que ha experimentat una recuperació més ràpida i intensa els anys 2021 i 2022. Una revifada que també han viscut la resta de demarcacions catalanes. «Constatem que l’economia del país ha anat tancant el terrible esvoranc que va deixar la crisi de la Covid-19. Els principals indicadors s’han recuperat i la nostra economia crea ocupació a bon ritme» va afirmar durant la presentació Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona i del Consell de Cambres de Catalunya.

Bona part de responsabilitat sobre l’evolució del VAB a Girona és del turisme. Segons l’enquesta d’ocupació hotelera de l’INE, amb dades provisionals per al 2020, un total de 3.910.242 viatgers es van allotjar en establiments hotelers de la demarcació el 2022, una xifra que representa un 51,8% respecte al 2021 i un 2,8% per sota de la xifra de 2019 (4.023.738 viatgers).

Menys fuga empresarial

Pel que fa a la marxa de negocis a Girona el 2022, l’Enquesta de clima empresarial, que elaboren conjuntament l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona, ensenya una millora respecte al 2021. Per sectors, l’industrial, la construcció i la resta de serveis registren un saldo -diferència entre el percentatge de respostes d’evolució a l’alça i a la baixa- positiu, mentre que el saldo del comerç , tot i millorar respecte l’any anterior, és lleugerament negatiu (-1%).

Els resultats positius que s’han registrat en la marxa de negocis de pràcticament tots els sectors econòmics també s’ha traslladat al teixit empresarial. Segons dades del Directori central d’empreses (DIRCE), el nombre d’empreses ha estat de 65.628 a 1 de gener de 2022, la xifra més elevada des del 1999 (inici sèrie disponible). Del total d’empreses, però, només el 44,7% tenen treballadors assalariats.