L’economia europea creix una dècima per sota del previst
El Punt. El PIB de la zona euro i del conjunt dels vint-i-set va augmentar un 0,2% entre l’abril i el juny. L’ocupació al segon trimestre va augmentar un 0,2 % a l’eurozona i un 0,1% al bloc comunitari
El producte interior brut (PIB) ha augmentat un 0,2% tant a la zona euro com al conjunt dels països de la Unió Europea (UE) al segon trimestre d’aquest 2024, segons l’oficina estadística comunitària, l’Eurostat.
Aquestes dades representen un desaccelerament d’una dècima respecte al creixement observat als tres primers mesos de l’any, que va ser del 0,3% a l’eurozona i a la UE. També suposen una revisió a la baixa d’una dècima respecte de l’actualització publicada a mitjan agost per l’Eurostat.
La retallada s’explica en part pel comportament de l’economia irlandesa, que ha retrocedit un 1% en comptes de créixer l’1,2% que l’oficina d’estadística va estimar a l’agost. També hi va influir la desacceleració de l’economia francesa, que créixer un 0,2% en comptes del 0,3% estimat a l’agost. Àustria va passa d’una evolució plana (0%) a una davallada del 0,4%.
Les economies que més van créixer entre l’abril i el juny van ser les de Polònia (1,5%), Grècia (1,1%), Països Baixos (1%), l’Estat espanyol i Croàcia (0,8%) i Xipre i Lituània (0,7%). A l’altre extrem, Alemanya (-0,1%), Hongria (-0,2%), Suècia (-0,3%), Àustria (-0,4%), Letònia (-0,9%) i Irlanda (-1,2%) van registrar creixements negatius. L’Estat francès, Bèlgica, Itàlia i Eslovènia es van situar en la mitjana del 0,2%.
Per components, el consum final de les llars va decréixer un 0,1 % tant a la zona euro com a la UE en el segon trimestre. La despesa pública va augmentar un 0,6 % als països de l’euro i un 0,7 % a tot el bloc comunitari. La formació bruta de capital fix (la principal categoria de la inversió) va caure un 2,2 % a l’eurozona i un 1,1 % al conjunt dels vint-i-set. Les exportacions van augmentar en un 1,4 % tant a la zona euro com a la UE i les importacions van créixer un 0,5 % i un 0,6 %, respectivament.
El creixement del PIB de l’eurozona va coincidir amb l’increment de l’ocupació, que va pujar un 0,2% de mitjana a la zona euro i un 0,1% a la UE.