L’economia espanyola va créixer fins al 0,5% al segon trimestre de l’any
Diari de Girona. L’increment és una dècima superior a l’estimat, de manera que la variació interanual se situa en el 2,2%.
L’economia espanyola va créixer dues dècimes més del que es va estimar el primer semestre de l’any, segons les dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicades ahir per l’INE. El PIB va créixer al 0,5% el segon trimestre, una dècima més del que s’estimava, i al 0,6% el primer trimestre, també una dècima més del que s’havia anticipat. La variació interanual se situa en el 2,2%, davant del 4,2% del trimestre precedent i quatre dècimes per sobre de l’avançada al juliol, pel pitjor comportament del sector exterior. El creixement del segon trimestre va estar impulsat per la demanda estatal, que va créixer un 2,3% interanual, gràcies a la positiva evolució del consum i la millora de la inversió, especialment en construcció. Les exportacions i importacions, per part seva, van entrar en taxes negatives (-0,8% i -0,4%, respectivament), en contrast amb l’avenç que van experimentar entre gener i març (9,6% i 1,9%).
Aquesta revisió trimestral s’uneix a la realitzada dilluns passat, quan es van publicar les dades corresponents al període del 2020 al 2022, que van concloure que l’economia va créixer el 2022 un 5,8% en termes reals, tres dècimes per sobre de la dada del 5,5% anticipat el gener i el març del 2023. Ahir, a més, es van desglossar les dades per trimestres des del 2020, amb un creixement trimestral el 2022 del 0,3% en els primers tres mesos de l’any, davant del -0,6% estimat; del 2,5% entre abril i juny, i del 0,5% en els dos darrers trimestres. D’aquesta manera, les noves dades situen la recuperació del PIB previ a la pandèmia en el tercer trimestre del 2022, en comptes del primer trimestre d’aquest any, com s’havia dit fins ara.
Canvi de relat
L’avenç és important perquè canvia el relat sobre la recuperació que sostenia que Espanya havia estat el darrer país de la zona euro a situar-se en línia amb els països principals de la Unió Europea. Alhora, el creixement de l’economia a la segona meitat del 2021 va ser inferior al que es creia, amb creixements del 2,3% i del 2%, davant del 3,1% i 2,3% anticipat. Segons l’INE, la revisió reflecteix els «alts nivells d’incertesa» que han existit en el mesurament estadístic de la conjuntura, a causa del xoc sense precedents provocat primer per la pandèmia del coronavirus i després per la crisi derivada de la invasió d’Ucraïna, així com per les mesures que han estat adoptades.
A més, afegeix, en aquesta situació l’anàlisi és «més rellevant que en moments anteriors» com en el cas de les hores treballades efectivament en el mesurament de l’evolució de l’ocupació. Durant el període es va accelerar la creació de l’ocupació, amb 576.000 llocs de treball més a temps complet i un creixement elevat al 3% interanual, mentre que l’augment de la productivitat per hora treballada va créixer un 1,2% en termes interanuals.