L'economia espanyola manté el pols en el tercer trimestre i creix el 0,8% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’economia espanyola manté el pols en el tercer trimestre i creix el 0,8%

  |   Novetats

El Periódico. La despesa pública i privada i el turisme internacional impulsen el PIB entre juny i setembre / La inflació repunta fins a l’1,8% a l’octubre

L’economia espanyola va mantenir el seu pols en el tercer trimestre de l’any amb un creixement del 0,8% respecte al període anterior, el mateix que el registrat en el segon trimestre, segons assenyalen les dades de la Comptabilitat Nacional avançades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Si es compara amb el mateix període de l’any anterior, el creixement interanual del producte interior brut (PIB) s’accelera fins al 3,4%, dues dècimes més que el trimestre anterior, la taxa més elevada l’últim any i mig. El creixement accelerat del consum de les famílies (2,8%) i de la despesa pública (4,7%), així com la recuperació de l’exportació de béns (1,3%) i el millor estiu de la història en arribada de turistes internacionals, han empès l’economia en el tercer trimestre de l’any.

El Govern central manté una previsió de creixement del 2,7% per al conjunt de l’exercici.

Mentre l’economia manté el seu pols (en taxa intertrimestral), i fins i tot s’accelera (en taxa anual), es continua frenant la creació d’ocupació i el nombre d’hores treballades. El nombre d’ocupats (equivalents a temps complet) va pujar l’1,9% en el tercer trimestre, i el d’hores treballades va créixer el 0,9% (des del 2,3% del segon trimestre). El resultat que l’economia creixi més que l’ocupació és una millora de la productivitat per ocupat (que aconsegueix un avenç de l’1,4%) i per hora treballades (creix el 2,5%).

La demanda nacional va contribuir amb 2,7 punts al creixement interanual del 3,4% del PIB. I la demanda externa va aportar 0,7 punts. Per la seva banda, la inversió va donar mostres de debilitat. Així, la formació bruta de capital va registrar una variació del 0,8%, quatre dècimes inferior a la del trimestre anterior.

En canvi, les exportacions anoten un creixement interanual del 5,1%, el doble que el del trimestre anterior. Després de cinc trimestres amb taxes negatives, l’exportació de béns va aconseguir en el tercer trimestre una millora de l’1,3% respecte al mateix període de l’any anterior. Però sobretot, l’arribada de turistes internacionals més gran va permetre accelerar fins al 14,7% el creixement de la despesa d’estrangers al país. Per la seva banda, les exportacions de serveis no turístics avancen de forma notable, de manera que l’últim any multipliquen gairebé per 4 la seva taxa de creixement, fins al 12,5%, segons va destacar el Ministeri d’Economia.

D’altra banda, la inflació va remuntar tres dècimes el mes d’octubre, fins a l’1,8%, segons la dada de l’índex de preus de consum (IPC) avançat també per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) puja una dècima, fins al 2,5%.

Després d’haver registrat al setembre la taxa més baixa en tres anys i mig (1,5%), la inflació va repuntar a l’octubre impulsada per l’augment dels preus dels carburants, i també, tot i que en menor mesura, per la pujada dels preus de l’electricitat i del gas, que van baixar l’octubre del 2023, segons les conclusions avançades per l’INE. El detall de la variació dels preus a l’octubre per a cada un dels diferents béns i serveis que componen el cistell de l’IPC no es coneixerà fins al pròxim 14 de novembre, quan l’INE publicarà les dades completes de la seva estadística.